Trobada Mas-Urkullu al Palau d'Ajuria Enea.
Trobada Mas-Urkullu al Palau d'Ajuria Enea.
Vitòria

Les diferències en la nota de premsa conjunta de Mas i Urkullu

El president català i el basc s'han trobat a Vitòria en ocasió del partit entre la selecció catalana i la d'Euskadi

Felip GordilloActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el lehendakari, Iñigo Urkullu, s'han trobat a Vitòria, al Palau d'Ajuria Enea, abans del partit entre les seleccions de Catalunya i Euskadi.

És la segona vegada que es veuen des que són presidents. L'últim cop, però, la trobada va ser al maig a Vitòria, amb molt més secretisme que ara. Aquest cop ho han fet amb tot el protocol. Els dos governs fins i tot han consensuat una nota conjunta sobre la trobada.

El missatge unitari és que Euskadi i Catalunya faran front al procés recentralitzador. El detall, però, és que la nota de premsa no és tan conjunta. Hi ha diferències.

La més anecdòtica és l'hora. La nota del govern basc [PDF en castellà] parla d'una hora i mitja justa. La del govern català [PDF], de gairebé dues hores.

La diferència més substancial és a l'últim paragraf. Els bascos es dediquen a detallar els regals que han intercanviat els presidents:

Finalment, al començament de la reunió, hi ha hagut un intercanvi d'obsequis entre els dos caps de govern. El lehendakari ha lliurat al president Mas un gravat del Palau d'Ajuria Enea i un facsímil de l'edició del 8 d'octubre de 1936 del diari "Euzkadi", on s'informava de la constitució del primer govern basc. Per la seva banda, el president Mas ha lliurat al lehendakari una publicació commemorativa del Tricentenari, 1714-2014.

La nota catalana detalla com Artur Mas ha explicat el procés català a Urkullu:

"El president Mas ha explicat al lehendakari l'estat del procés democràtic català, amb la fita de la consulta del 9 de novembre passat, i els detalls de la proposta d'acord que va explicar en una conferència el 25 de novembre. Els dos dirigents han constatat les similituds i les diferències  dels dos processos, que coincideixen en l'apel·lació a la democràcia i al vot com a  mecanisme de resolució de discrepàncies en les societats civilitzades i modernes."

Sense "nació"

Una altra curiositat de la nota conjunta és que en cap moment apareix el terme "nació". Es fa servir la denominació constitucional "nacionalitats" en el segon paràgraf i "comunitats històriques" en el tercer.

Anar al contingut