Bilbao

Les declaracions dels dos etarres que han denunciat tortures coincideixen tot i estar incomunicats

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska considera que hi ha coincidència en les declaracions dels presumptes etarres Martín Sarasola i Igor Portu sobre les suposades tortures de què haurien estat objecte després de la seva detenció, diumenge passat. El jutge ho ha fet constar en la mateixa resolució en què decreta presó per a Sarasola, acusat d'haver aparcat la furgoneta que va esclatar a la T-4 de Barajas i d'estar preparant un atemptat similar a la zona comercial Azca, a Madrid.

Actualitzat

El jutge Grande-Marlaska destaca que, tot i que els dos detinguts han estat incomunicats, "és a dir, sense cap contacte amb tercers", coincideixen a explicar que no van oposar resistència en el moment de la detenció i que després els van portar a una pista forestal on els van pegar.

Martín Sarasola, que s'ha negat a declarar sobre els fets que se li imputen, ha explicat que abans que els duguessin als calabossos va ser traslladat a una pista forestal "on el van colpejar" i recorda que Portu "també parla d'un paratge d'aquestes característiques".

Encara sobre aquesta qüestió, un grup d'advocats contra la tortura ha fet públic que Igor Portu va declarar dimarts al jutge d'instrucció de Sant Sebastià que no havia ofert resistència en el moment de la detenció. Segons el seu relat, durant el trasllat posterior agents de la Guàrdia Civil el van maltractar, i fins i tot li van posar el cap dins d'un riu.

En la mateixa resolució en què recull aquestes informacions, el jutge Grande-Marlaska decreta presó per a Martín Sarasola, que com el seu company Igor Portu ha passat la nit a la presó. El jutge acusa Martín Sarasola de col·locar la furgoneta bomba que va esclatar a la terminal T-4 de l'aeroport de Barajas, així com també de l'intent d'atemptat a la zona comercial Azca de Madrid.

Al marge d'aquesta qüestió, la resolució del jutge explica que de les declaracions de Martín Sarasola se'n desprèn la seva participació en l'atemptat de Barajas i la seva intenció d'atemptar a Azca, "al costat del Corte Inglés i el BBVA". Per preparar aquesta acció, assenyala Grande-Marlaska, Sarasola i Portu es van traslladar a Madrid "en els primers dies de desembre del 2007" amb l'objectiu de "localitzar el lloc adequat" per col·locar-hi un cotxe bomba.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut