Irene Rigau, Artur Mas i Joana Ortega a la sortida dels jutjats (ACN)
Irene Rigau, Artur Mas i Joana Ortega a la sortida dels jutjats (ACN)
Barcelona

Les declaracions de Mas, Ortega i Rigau pel 9-N en 10 frases

RedaccióActualitzat

Artur Mas: "El procés participatiu del 9-N no va ser un caprici individual, no va ser una sortida de to, no va ser una ocurrència. Va ser la conseqüència d'amplis acords parlamentaris, de mandats explícits del Parlament reiterats".

Artur Mas: "Sóc responsable de no haver tirat endavant la consulta, després de la resolució del Tribunal Constitucional, perquè veia que l'objectiu final no es podria dur a terme, i d'haver ideat un procés participatiu i d'haver donat les instruccions al govern de la Generalitat i a tots els seus membres per tirar endavant aquell procés participatiu perquè la gent pogués participar i dir-hi la seva".

Artur Mas: "Sempre es va dir que la consulta inicial o el procés participatiu després no tindrien conseqüències legals i s'incidia clarament el concepte de participació ciutadana i de la lliure expressió de la gent".

Artur Mas: "Abans del 9-N, vaig dir que jo personalment promouria una convocatòria electoral, com va ser la del setembre de 2015, que aquest sí que tenia caràcter legal i que va suposar que hi hagués una majoria al Parlament a favor de la independència de Catalunya".

Artur Mas: "Vam decidir canviar el format, però mantenir la pregunta i la data. El sistema de garanties i de condicions i l'organització es van canviar de manera substancial per conèixer l'opinió de la gent de Catalunya".

Artur Mas: "Ningú ens va requerir, ningú ens va advertir. Només vam rebre aquesta comunicació, que la vàrem valorar i com a conseqüència d'aquesta valoració i davant la impossibilitat material d'aturar determinades coses, que ja no estaven en mans de l'administració de la Generalitat, vam decidir demanar uns aclariments del TC, cosa que vam fer l'endemà de rebre la seva comunicació escrita. L'endemà vam presentar aquest requeriment i com que el TC s'havia reunit amb caràcter immediat a finals de setembre per suspendre la primera consulta, vam pensar que si tan transcendent era el que anàvem a fer el 9-N, també es reuniria amb caràcter d'urgència per contestar aquells aclariments. No va ser el cas i va arribar el 9-N i no havíem rebut cap resposta del Tribunal Constitucional".

Joana Ortega: "No hi havia cap cens electoral, no hi havia cap registre de població. La gent quan anava a participar s'inscrivia voluntàriament en un registre. En absolut, (utilitzàvem) cap dada protegida".

Joana Ortega: "No hi ha haver cap funcionari que estigués implicat en l'execució del 9-N. Cap. El que hi va haver va ser un col·lectiu de voluntaris molt ben organitzats amb diferents tasques en l'execució del procés, però cap funcionari".

Irene Rigau: "Plena consciència que un voluntari, un cop acreditat amb una guia ben explicitada com hi havia a la web, portaria a terme bé la seva actuació. No calia ni era propòsit forçar a ningú que no volgués".

Irene Rigau: "Vaig informar el departament d'Ensenyament que el procés es faria als equipaments educatius i el portarien a terme voluntaris".

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut