Barcelona

Les confiscacions de plantes de marihuana a Catalunya baten rècords

Darrere de moltes plantacions hi ha només particulars que busquen la possibilitat de fer negoci

TV3 ha trobat casos de persones que miren de compensar la pèrdua d'ingressos familiars per la crisi

En els últims tres mesos s'han confiscat 14.000 plantes

Televisió de CatalunyaActualitzat

Cada vegada hi ha més persones a Catalunya que cultiven marihuana. La confiscació d'aquest tipus de plantes està batent rècords. En els últims anys, el cultiu d'aquesta droga s'ha convertit en tot un fenomen, i ha atret molts particulars, que en planten per tenir ingressos extres o per fer negoci.

Les dades dels Mossos d'Esquadra ho confirmen. Si en els últims tres mesos de l'any passat la policia catalana va confiscar unes 14.000 plantes, aquesta xifra es va multiplicar els tres mesos següents. De gener a març d'aquest any se'n van decomissar més de 37.000. I a aquestes dades s'hi han de sumar les confiscacions que ha fet la Guàrdia Civil, tant o més concloents: fa unes setmanes van trobar una gran plantació a Ripollet. Les 12.000 plantes de marihuana que es van trobar en aquesta nau de Ripollet són un dels decomisos més importants que s'han localitzat a Catalunya. Darrere d'una prestatgeria, hi havia una porta que comunicava amb dues naus més on es feia tota la producció.

Lluny de ser un cas aïllat, en els últims dos anys han proliferat les confiscacions de marihuana a escala industrial. Segons la Guàrdia Civil, hi ha indicis que apunten que a Catalunya s'hi estan establint punts de cultiu i venda de marihuana que es distribueix arreu dels països europeus, on el preu es multiplica respecte al que es paga aquí.

Al costat de les naus industrials, hi ha qui també ha optat per concentrar les plantacions al domicili familiar o en un altre que només es dedica al cultiu, normalment un pis buit i embargat pel banc que està connectat il·legalment a la xarxa elèctrica. La majoria dels decomisos que s'han fet han estat motivats per una denúncia prèvia. Molts, a partir d'alguna trucada de veïns molestos per la pudor i, a vegades, per l'afluència de clients a l'escala.

Algunes petites plantacions en domicilis particulars s'han començat com a via per compensar les pèrdues d'ingessos com a conseqüència de la crisi. És el cas d'una mare i els seus fills que durant un temps va plantar marihuana per vendre i que d'un dia per l'altre es van convertir en traficants davant els ulls dels veïns. Van saldar alguns deutes, però el risc era massa gran i ho van deixar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut