La popular María Dolores de Cospedal durant la seva compareixença. (Foto: EFE)
La presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal. (Foto: EFE)
Madrid

Les comunitats governades pel PP accepten el control pressupostari

Catalunya és la comunitat més reticent al fet que el govern espanyol faci un control previ dels pressupostos autonòmics i només les autonomies governades pel PP, que són la majoria, accepten amb poques queixes aquesta possibilitat. El portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, ha expressat el seu rebuig de la mesura perquè la considera "intolerable" i "inacceptable" ja que suposaria "carregar-se l'autonomia financera". Andalusia s'ha mostrat prudent fins que no conegui la futura norma, encara que la consellera d'Hisenda ha assegurat que la comunitat defensarà la seva autonomia. Al País Basc, Patxi López ha considerat la iniciativa un "un atac" a l'autogovern i ha advertit que no acceptarà cap "tutela".

Actualitzat
El PP governa en onze comunitats i a les dues ciutats autònomes, i en general els seus executius accepten la idea proposada per De Guindos, encara que alguns reconeixen que la reben amb cautela. No és el cas de Madrid, Galícia, Múrcia, Castella-la Manxa, Extremadura i La Rioja, que veuen amb molt bons ulls aquest control.

Així, el president de La Rioja, Pedro Sanz, veu necessària la mesura, que considera un "pas valent" del govern de Mariano Rajoy perquè evitarà que "la mala gestió d'uns" l'hagin de compartir "entre tots". Per Sanz, l'autonomia "té un límit", i està convençut que si no hi ha un control pressupostari de les comunitats "serà molt difícil ordenar" els comptes públics.

Igual d'entusiasta ha estat la consellera de Presidència de Madrid, Regina Plañiol, perquè creu que és la manera de controlar el compliment dels objectius de dèficit públic, i ha assegurat que el seu govern fa molt de temps ja va prendre mesures per millorar la consolidació fiscal.

També se sent força còmoda amb la iniciativa Castella-la Manxa, i la portaveu del PP, Carmen Riolobos, ha assenyalat que el nou govern regional no té "cap problema" que l'executiu central faci un control previ dels seus comptes, a més de recordar que des que María Dolores de Cospedal va assumir el poder s'han pres mesures per estalviar més de 2.000 milions d'euros.

El País Valencià, una de les comunitats més endeutades, ho veu "necessari" i creu que servirà per "conscienciar" i ajudar a controlar el dèficit públic, ha afirmat el vicepresident del govern valencià, José Císcar.

A Galícia, fonts de la Conselleria d'Hisenda han assegurat que serà bo per a tots els comptes autonòmics i redundarà en una millora de les seves possibilitats de finançament.

"Totalment d'acord" s'hi ha mostrat el govern de Múrcia, que ha compromès la seva "col·laboració estreta" amb l'executiu de Rajoy per aconseguir l'equilibri financer.

La Junta de Castella i Lleó ha sostingut de la seva banda que no hi ha "res a objectar" a la possibilitat que hi hagi un control previ dels pressupostos autonòmics per part del govern espanyol, "si és per a tots el mateix i té com a objectiu el control del dèficit", ha assenyalat el conseller portaveu, José Antonio de Santiago-Juárez.

De la mateixa manera, el govern d'Extremadura ha afirmat que quan es presenten uns pressupostos autonòmics "rigorosos, veraços i equilibrats", no s'ha de témer el control previ de l'executiu central.

A les lloances a la mesura s'hi ha sumat Ceuta, i el portaveu de l'executiu d'aquesta ciutat autònoma, Guillermo Martínez, l'ha considerat "encertada".

Cantàbria ha rebut amb precaucions aquesta notícia. Fonts de la Conselleria d'Hisenda recorden que ha de prevaler l'autonomia en l'aprovació dels comptes, encara que confien que segueixi sent així.

Més reserves ha mostrat el president de Melilla, Juan José Imbroda, que veu "dur" que el govern central pugui tenir un control previ sobre les finances autonòmiques i considera que hauria de negociar amb les comunitats.

El conseller d'Economia, Hisenda i Seguretat del govern de les Canàries, Javier González Ortiz (CC), ha dit, de la seva banda, que espera que amb aquesta mesura "no s'estigui intentant tornar a posicions centralistes".

Les comunitats de Navarra, Astúries, les Balears i Aragó prefereixen esperar a saber els  detalls de la norma per pronunciar-se.
Anar al contingut