Brussel·les

Les companyies alemanyes, EasyJet, Norwegian i Canadian Airlines exigeixen des d'ara dues persones a la cabina

L'Agència Europea per a la Seguretat Aèria fa un comunicat recomanant que hi hagi sempre dues persones a la cabina

RedaccióActualitzat

Després de cada accident d'avió es revisen els protocols de seguretat. Aquest últim no en serà cap excepció. Arran de les revelacions del fiscal de Marsella, diverses companyies ja han endurit la normativa. Totes les aerolínies alemanyes, inclosa Lufthansa, i companyies com EasyJet, Norwegian i Canadian Airlines requereixen, des d'aquest divendres mateix, que hi hagi almenys dues persones de la tripulació a la cabina, un aspecte que sí que exigeix la normativa nord-americana, però no pas l'europea.

De fet, la normativa de la EASA, l'Agència Europea per a la Seguretat Aèria, explica que només en el moment de l'enlairament i l'aterratge tots els membres de la tripulació tenen l'obligació de ser al seu lloc. I que, durant la resta del vol, el pilot i el copilot només poden deixar el seu lloc si és imprescindible, per atendre l'operativa del vol o per necessitats fisiològiques. En qualsevol cas, diu la norma, caldrà que "almenys un pilot qualificat es mantingui al comandament de l'aeronau tota l'estona".

La normativa nord-americana està redactada en termes molt similars, però sí que és cert que les companyies dels EUA apliquen la norma de no deixar mai la cabina amb una sola persona.

Segons el relat del fiscal de Marsella, el copilot Andreas Lubitz es va quedar sol a la cabina. Va ser aleshores quan, sense que ningú el pogués frenar, va poder estavellar deliberadament l'avió, després d'haver bloquejat l'accés a la cabina. 

Precisament la possibilitat de bloquejar l'accés a la cabina dels avions és un dels aspectes que es van introduir després de l'atemptat de l'11 de setembre, per reforçar la seguretat.

L'EASA recomana sempre dues persones a la cabina

Aquest mateix divendres, l'EASA ha emès una "recomanació provisional" a les autoritats nacionals d'aviació i a les aerolínies perquè estableixin noves mesures de seguretat i hi hagi sempre "almenys dues persones autoritzades" a les cabines de vol dels avions o "altres mesures equivalents per a minimitzar riscos". L'agència ha decidit fer aquesta recomanació després de consultar els estats membres i en base a les informacions disponibles sobre el sinistre del vol 4U9525.

L'EASA, amb seu a Colònia, aconsella a tots els operadors reavaluar els riscos i les mesures de seguretat aplicables als membres de la tripulació en cas que un dels ocupants de la cabina l'abandoni "per necessitats operatives o fisiològiques durant les fases no crítiques del vol", és a dir, fora de l'enlairament i l'aterratge. Segons l'agència, aquesta recomanació es revisarà quan es coneguin noves dades de la investigació de la tragèdia.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut