Sant Joan Despí

Les cerques de "Catalunya" es disparen a la Viquipèdia per l'1-O

En els últims dies, la majoria de visites han estat a l'entrada en anglès, seguides de les que estan en castellà i alemany

Irene VaquéActualitzat

L'interès pel concepte "Catalunya" a la Viquiipèdia ha crescut en les últimes setmanes. Les cerques d'aquesta paraula s'han disparat des l'aprovació de les anomenades lleis de desconnexió, com mostra aquest gràfic difós per l'enciclopèdia lliure, que té en compte les peticions en 142 idiomes:

 

 

En les cerques, fetes des de l'1 d'agost fins al 26 de setembre, destaquen quatre pics:

-el del 17 d'agost, amb els atemptats a la Rambla i a Cambrils

-el 7 de setembre, just després que el Parlament va aprovar la llei del referèndum

-l'11 de setembre, per la Diada

-I els dies que volten el 20 de setembre, coincidint amb l'operació Anubis contra el referèndum, amb detencions d'alts càrrecs, 41 escorcolls i més mobilitzacions massives al carrer

Per idiomes, la major part de les cerques han estat en anglès. Si acotem la informació des del 6 de setembre, quan el Parlament va donar llum verda a la llei de l'1-O, l'entrada de "Catalonia" suma més de 290.000 pàgines vistes. L'entrada en castellà en té més de 183.000. I "Katalonien", en alemany, supera les 137.000. Les pàgines en rus, italià i francès continuen en el rànquing, per aquest ordre.

També ha crescut l'interès per l'entrada dedicada al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Com es veu a la imatge, ja va augmentar amb motiu dels atemptats del 17 d'agost, però encara s'ha incrementat més en els últims dies. En aquest cas, la immensa majoria de cerques, més de 150.000, s'han fet en castellà. En segon lloc hi ha l'anglès, amb més de 26.000.

 

I si el que analitzem són les cerques del "referèndum per a la independència de Catalunya", la classificació està encapçalada per l'entrada en anglès, amb més de 123.000 pàgines vistes des del 6 de setembre. seguida també del castellà i l'alemany.

 

 

Com és lògic, les cerques a la Viquipèdia en català no s'escapen de l'actualitat. Així, per exemple, el següent gràfic mostra com han crescut les consultes de l'entrada sobre el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que han arribat al màxim amb la instrucció de la fiscalia als Mossos perquè precintin col·legis electorals.

 

En el cas de la paraula "sedició", es veu clarament el pic el divendres 22, quan la fiscalia va denunciar per aquest motiu les mobilitzacions promogudes per l'ANC i Òmnium el dia de l'operació Anubis.

 

Una altra mostra és el mateix 20 de setembre. Aquell dia, l'entrada més buscada en català va ser la de Josep Maria Jové, el secretari general de Vicepresidència i Hisenda, mà dreta d'Oriol Junqueras fins després de la macrooperació. En segon lloc, estat d'excepció. I en tercer, habeas corpus, el procés judicial a què van apel·lar els detinguts. En quart lloc, Juan Antonio Ramírez, el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que va ordenar l'operació.

Si només observem la pàgina de la Wikipedia en castellà, les cerques pel mateix dia són molt diferents. Al capdamunt hi ha conceptes vinculats al terratrèmol de Mèxic, com "Terremoto de México de 1985" i "Falla de San Andrés". Cal baixar fins al lloc 40 per trobar-hi "Cataluña" o fins al 50 per veure-hi "estado de excepción".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut