Els naixements aniran caient amb els anys.
Els naixements aniran caient amb els anys.
Barcelona

Les catalanes són de les europees que menys fills tenen i que més tard són mares

Catalunya té una de les taxes de fecunditat més baixes d'Europa. El 23% de les dones en edat fèrtil no té fills. Aquesta xifra situa Catalunya a nivells molts similars als d'Alemanya, Àustria i Suïssa, on aquest percentatge arriba al 25% de les dones. La mitjana d'edat de les mares catalanes per tenir el primer fill se situa en els 30,5 anys. Són dades d'una enquesta demogràfica feta per l'Idescat amb informació corresponent al 2007.

Actualitzat
Daniel Devolder, expert reconegut en el camp de l'anàlisi demogràfica i autor de l'estudi, afirma que la baixa fecunditat de les catalanes té a veure amb l'elevada edat en què són mares per primera vegada. Devolder recomana al govern i a l'administració que s'impliqui més i faci polítiques més actives per afavorir la natalitat.

Tot i que el 5% de les dones decideixen tenir un fill soles, un segon factor determinant en la decisió de ser mare són les ruptures sentimentals, que han augmentat. Segons dades de l'enquesta, el 30% dels matrimonis es van trencar al 2005. La xifra arriba al 50% en el cas de les parelles de fet.

Les dones que tenen parella esperen més a tenir descendència. Des del 1975, s'ha duplicat el temps d'espera de les parelles per tenir el primer fill. Actualment, la mitjana és de quatre anys i mig.

Les dones catalanes tenen una mitjana d'1,5 fills davant dels 1,7 que tenen les dones estrangeres.

Anar al contingut