Barcelona

Les cambres reclamen mesures per crear 30.000 empreses i 300.000 llocs de treball

El Consell de les Cambres de Comerç de Catalunya, que agrupa les 13 cambres catalanes, ha reclamat a les administracions un conjunt de mesures de suport als nous emprenedors per crear a Catalunya 30.000 noves empreses i 300.000 llocs de treball, 100.000 empreses i un milió de llocs de treball al conjunt de l'Estat. Els presidents han volgut mostrar "optimisme" de cara a la recuperació del 2010, tot i que han advertit que perquè això sigui possible cal prendre mesures com les que ells proposen. Els presidents de les cambres han tornat a demanar que el crèdit arribi a les pimes si realment es vol sortir de la crisi i tornar a un cicle de creixement.

Actualitzat
Les cambres han aprovat un document conjunt en què sol·liciten que el sistema financer consideri els nous empresaris "clients preferents". Segons el seu raonament: per crear 1,2 milions de nous llocs de treball que compensin la destrucció d'ocupació que ha suposat aquesta crisi cal que es constitueixin un total de 120.000 noves empreses, cosa que no es pot fer en aquest ambient de forta restricció creditícia del sistema financer.

Les entitats han denunciat que hi ha una incomprensió cap a l'esperit emprenedor, cap als problemes de l'empresa i també una major tolerància cap al fracàs. Segons les cambres, prop de la meitat de les empreses tenen problemes per accedir a les línies de crèdit, tant les públiques com les privades.

S'ha posat d'exemple que la línia ICO per a circulant només s'ha executat en poc més del 30%, per les fortes restriccions creditícies. "S'han de fer tots els esforços i canviar el que calgui per facilitar la creació d'empreses, i aquest és l'objectiu més important", ha declarat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, per destacar que els emprenedors han de ser clients preferents de la banca.

El president de la Cambra de Comerç de Tarragona, Albert Abelló, ha manifestat que el 36% dels llocs de treball que es creen a Espanya provenen d'empreses de nova creació, per la qual cosa ha destacat la importància de la seva petició. El seu homòleg de la cambra de Girona, Domènec Espadalé, ha demandat que la totalitat dels aeroports de Catalunya puguin ser gestionats d'una manera autònoma en l'àmbit de les infraestructures, entre d'altres.

També han demanat noves reformes estructurals i que l'ICO dediqui, en lloc dels 150 milions d'euros a potenciar els emprenedors, una quantitat més elevada. A més, han sol·licitat que l'Institut Català de Finances, que depèn de la Generalitat, tingui una línia pròpia de suport als nous empresaris.

Una vegada més, la totalitat de la cambres catalanes ha demandat que se simplifiquin els tràmits administratius a l'hora de crear i operar amb una empresa. Finalment, s'han sumat a les veus que, tal com proposa CiU, demanen l'eliminació de l'impost de successions, en lloc de la reforma per rebaixar-lo que està preparant la Generalitat.
Anar al contingut