Barcelona

Les caixes Catalunya, Tarragona i Manresa acorden fusionar-se

Els consells d'administració de les caixes Catalunya, Tarragona i Manresa han aprovat la fusió de totes tres en una sola entitat. Els responsables de les caixes s'han reunit de manera extraordinària aquest dimarts per donar via lliure a l'operació, que es preveu que es podrà tancar el primer semestre del 2010. Poc abans de les 8 del vespre, les entitats han confirmat en un comunicat que hi havia llum verda per al procés fusió. L'operació donarà lloc a la segona caixa d'estalvis catalana, darrere de La Caixa, i la quarta de l'Estat en volum d'actius, amb 81.600 milions d'euros.

Actualitzat
Les caixes han informat en un comunicat que els tres consells d'administració han aprovat "l'elaboració d'un Pla d'Integració que ha de culminar amb la creació d'una nova entitat". El comunicat afegeix que l'objectiu del pla "és la constitució d'una nova entitat amb vocació de lideratge econòmic i social, amb un balanç sòlid, eficient i que generi resultats recurrents els anys vinents, per al bé dels clients, del territori al qual servim i dels empleats". 

Les tres caixes han decidit que l'entitat nova tingui una marca comercial també nova. El domicili social de la nova caixa s'ubicarà a la seu central de Caixa Catalunya a Barcelona, mentre que les centrals de Caixa Tarragona i Caixa Manresa en seran seus territorials. 

La segona caixa d'estalvis catalana

En total, les tres entitats tenen més de 9.000 treballadors i unes 1.600 oficines, xifres que, sens dubte, es reduiran, tot i que aquest aspecte encara s'està negociant. Caixa Catalunya suma gairebé el 80% dels actius conjunts, però l'acord de fusió preveu la cessió de quota de poder de l'entitat, que tindrà una representació del 60% en els òrgans de govern. Caixa Tarragona i Caixa Manresa es repartiran a parts igual el 40% restant. Segons el comunicat conjunt de les entitats, aquests percentatges "poden diferir lleugerament" en alguns òrgans de govern. En qualsevol cas, però, les dues sòcies petites han obtingut una representació "proporcionalment superior" als actius que aporten a la caixa nova.

Una de les qüestions que s'han de resoldre les pròximes setmanes és la composició dels òrgans directius de la nova entitat. En aquest sentit, el president de Caixa Catalunya, Narcís Serra, continuarà encapçalant el projecte, i l'actual director general de Caixa Catalunya, Adolf Todó, en serà el director. Precisament, Serra ha afirmat a la sortida del consell que el procés "no és una absorció" sinó que es busca "una caixa potent, arrelada a Catalunya i adreçada a la indústria petita i mitjana".

Al consell d'administració, format per 21 persones, hi haurà 7 representants de les corporacions i entitats fundadores, dels quals 4 estaran designats per la Diputació de Barcelona, 2 per la de Tarragona i 1 per entitats vinculades a Caixa Manresa, que, a diferència de les altres sòcies, és de fundació privada.

També hi haurà 3 membres procedents de les corporacions locals, un dels quals serà l'Ajuntament de Manresa o el Consell Comarcal del Bages. Els 11 consellers restants provindran dels impositors -o vigilants de la seguretat dels dipòsits dels clients-, que hi tindran 8 representants, i dels treballadors, que en tindran 3.

La fusió de les caixes Catalunya, Manresa i Tarragona és la segona a Catalunya després de la que han engegat les de Sabadell, Terrassa, Girona i Manlleu.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut