Madrid

Les borses europees es desplomen per por d'una crisi bancària

L'Ibex-35 cau un 4,88% i queda per sota dels 7.800 punts, amb tots els valors selectius en vermell

RedaccióActualitzat

Forta recaiguda de les borses europees després del rebot d'aquest dimecres.

La por d'una crisi bancària a Europa ha escampat els números vermells a tots els mercats europeus, mentre augmenten els temors d'una nova recessió. L'Ibex-35 ha caigut un 4,88% i queda per sota dels 7.800 punts. Ha estat el descens més gran de la borsa espanyola des de l'agost del 2015.

La Borsa de Milà encapçala les pèrdues a Europa, amb una caiguda del 5,63%. La resta de parquets europeus –París, Londres i Frankfurt– perden entre un 2 i un 4%.

Els inversors actuen amb cautela després que la Reserva Federal dels Estats Units ha reconegut un cert pessimisme per l'evolució de l'economia i que el petroli ha tornat a baixar.

 

Desconfiança en el sector bancari

Tampoc ha ajudat a millorar la confiança dels inversors en el sector bancari europeu la publicació dels resultats de Societé Générale. L'entitat francesa s'ha enfonsat a la borsa i ha perdut un 12,57% després de reconèixer que no ha arribat a l'objectiu del 10% de rendibilitat dels seus fons.

La banca italiana i espanyola també ha tingut importants pèrdues. Bankia ha caigut un 7,64%, el BBVA un 7,14% i el Santander un 6,87%.

Els mercats no veuen clar el futur de la banca, que ara té rendibilitats molt baixes perquè els tipus d'interès estan pràcticament a zero. O negatius, com aquest dijous els ha tornat a retallar Suècia, fins al -0,50%. Càlculs de l'agència Reuters apunten que, des de començaments d'any, la banca europea ha perdut 350 mil milions d'euros del seu valor a la borsa, una caiguda del 22%.

Puja la prima de risc

Al mercat del deute públic, la prima de risc s'enfila fins als 160 punts i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys torna a l'1,7 %. El preu del cru recula fins als 30 dòlars i la caiguda del preu del petroli afecta les accions de Repsol, que baixen un 5%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut