Madrid

Les bases d'Esquerra Unida avalen el pacte amb Podem amb un 84,5% del vots

La setmana que ve seran els militants de Podem els que hauran de ratificar, o no, l'acord

RedaccióActualitzat

Esquerra Unida diu "sí" a una confluència amb Podem a les eleccions generals del 26 de juny. Un 84,5% de la militància està d'acord a tirar endavant la coalició entre la formació d'esquerres i el partit de Pablo Iglesias.

Els militants i simpatitzants han pogut votar durant tres dies en la consulta vinculant, celebrada des de dilluns fins a la passada mitjanit.

La setmana que ve seran els militants de Podem els que hauran de ratificar, o no, l'acord.

Una participació del 28%

En la consulta interna hi han participat 20.067 persones, d'un cens que se situa al voltant de 70.000 votants, entre militants i simpatitzants d'Esquerra Unida. Això representa una participació del 28%. Pel secretari d'organització, Adolfo Barrena, la participació de més de 20.000 persones és "importantíssima", tenint en compte el poc temps amb què es va convocar la consulta i la coincidència amb dies de festa en alguns territoris. Al seu entendre, "demostra clarament que hi ha un entorn preocupat per allò que es fa a IU".

En canvi, l'excoordinador general d'Esquerra Unida, Gaspar Llamazares, creu que la baixa participació demostra que la coalició amb Podem "no il·lusiona ni mobilitza" dins del partit. Llamazares ha advertit que, si no mobilitza internament, encara "menys ho farà a fora". L'antic cap de files d'IU ha estat un dels que han votat en contra del pacte.

Precisament al territori de Llamazares, Astúries, ha estat on el suport a l'acord ha obtingut menys suport, un 65,6%. Un percentatge molt inferior, per exemple, al de Catalunya, on EUiA i Podem es van presentar plegats en la candidatura En Comú Podem i més d'un 95% dels participants s'han mostrat favorables a l'acord per al 26-J.

 

Intent de superar el PSOE

A la tardor, Esquerra Unida i Podem van fracassar en l'intent d'anar plegats en la cita electoral del 20 de desembre. Ara veuen una nova oportunitat de sumar forces i intentar així el "sorpasso" al PSOE. L'aconseguirien si repeteixen el mateix nombre de vots que totes dues formacions van aconseguir per separat en les últimes eleccions.

Justament aquest dimecres, el líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, assegurava a "El matí de Catalunya Ràdio" que només la confluència amb Podem pot evitar la majoria absoluta del PP i C's

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut