Madrid

Les Balears i Astúries s'acullen al Fons de Liquiditat Autonòmic

Amb les Balears i Astúries ja són vuit les comunitats que s'hi han acollit. Les Illes demanen 355 milions d'un fons que està dotat amb 18.000 milions, i Astúries, 261 milions. Les quantitats sol·licitades per aquestes vuit comunitats sumen 16.700 milions d'euros, un 92% del total.

RedaccióActualitzat
El fons de liquiditat no és un pou sense fons. El govern espanyol el va posar en marxa amb una dotació de 18.000 milions d'euros i des de llavors són vuit les comunitats que han anunciat que s'hi acullen. Encara hi ha de termini fins al 31 de desembre, però el cas és que el 92,7% dels diners ja estan "adjudicats", ja que les quantitats sol·licitades per aquestes vuit comunitats sumen 16.700 milions d'euros.

Les Balears han estat de les últimes comunitats a anunciar que recorre al fons de liquiditat. Demanen 355 milions, dels quals 189 es destinaran a venciments i la resta, a finançament ordinari. L'última ha estat Astúries, que ha demanat 261 milions per fer front a l'endeutement. Les altres comunitats que han decidit fer ús d'aquest rescat són, a banda de Catalunya, el País Valencià, Múrcia, Andalusia, Castella-la Manxa i les Canàries.

Pel que fa a les quantitats demanades, Catalunya, que és l'única que ja ha començat a rebre diners del fons, encapçala aquest rànquing, ja que inicialment va demanar 5.043 milions i després va sumar a la petició 410 milions més. En segona posició se situa el País Valencià, que va trencar el gel en ser la primera a acollir-se al fons. Ha demanat 4.500 milions d'euros. A continuació se situen Andalusia, amb 2.115 milions, Castella-la Manxa, amb 848; les Canàries, amb 756,8, i Múrcia, amb 641. Les Balears, doncs, són per ara la comunitat que menys diners demana.

El fons de liquiditat, al qual s'accedeix a canvi d'un compromís de compliment dels programes d'ajust de la despesa i dels objectius del dèficit, es va dotar amb 6.000 milions procedents de Loteries i Apostes de l'Estat, 4.000 que aporta directament el Tresor espanyol i els 8.000 restants, que provenen d'entitats financeres.

Anar al contingut