Jerusalem

Les autoritats israelianes intenten frenar el fanatisme ultraortodox cap a les dones

Aquesta tarda, la ciutat israeliana de Beit Shemesh és l'escenari d'una manifestació contra la segregació per sexes. Aquesta localitat dels afores de Jerusalem és al centre de la polèmica per l'augment d'atacs dels jueus ultraortodoxos contra dones i nenes. La policia ja ha fet algunes detencions.

RedaccióActualitzat
Les autoritats israelianes intenen frenar el fanatisme religiós en una població als afores de Jerusalem. Els radicals ortodoxos jueus intenten imposar la seva llei i s'han viscut alguns episodis de tensió entre policia i laics per una banda i els jueus ultraconservadors per l'altra.

La policia israeliana ja ha detingut diversos jueus radicals ultraortodoxos. Són "haredim", literalment, "temorosos de Déu", que aquest dilluns es van enfrontar amb els agents, que, en coordinació amb l'Ajuntament, arrenquen els cartells dels carrers de Beit Shemesh, una ciutat situada als afores de Jerusalem. En aquests cartells es defensa la discriminació de la dona i la segregació per sexes.

Tot plegat va començar amb un reportatge del segon canal de la televisió pública israeliana en què una nena de 8 anys de Beit Shemesh explicava com un ultraortodox l'havia espantat i li havia escopit perquè no anava vestida segons l'estil religiós. "Ara, quan vaig a l'escola, al matí, tinc mal de panxa. Estic molt espantada", ha dit.

A partir d'aquí, tots els focus es van posar en aquesta localitat, dominada pels ultrareligiosos.

Uns periodistes van ser agredits aquest dilluns per uns 200 fanàtics quan filmaven els cartells discriminatoris.

El primer ministre, Benjamin Netanyahu, va anunciar mà dura. "La policia reprimeix a qui escup, a qui aixeca la mà amb violència, a qui assetja. També he demanat al govern, a l'administració i a la policia que eliminin els cartells que segreguen. Això no hi cap, en un estat lliure i democràtic."

A Israel hi ha unes 40 línies d'autobusos segregats, on les dones han de seure al darrere. Quan una dona intenta seure al davant, els ultres s'aixequen o les escridassen, encara que vagin tapades i es cobreixin els cabells amb un mocador.

Les comunitats ultraortodoxes radicals no toleren segons quins comerços, arrenquen la publicitat insinuant, subordinen les dones i en alguns casos, anant pel carrer, les obliguen a passar per la vorera contrària a la que fan servir els homes.

Les dones laiques ja s'han manifestat i les autoritats demanen la col·laboració dels líders religiosos per posar fi a aquestes pràctiques, contràries als més elementals drets humans.

Aquesta tarda la ciutat israeliana de Beit Shemesh serà l'escenari d'una manifestació contra la segregació per sexes.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut