Brasil

Les autoritats brasileres donen per acabats els motins a les presons de Sao Paulo, que han provocat 81 morts

Després d'un sagnant balanç de més de 80 morts, la meitat dels quals són policies, les autoritats brasileres han donat per acabats els motins de les presons de Sao Paulo, que feia tres dies que duraven. El govern torna a controlar la situació després que les bandes mafioses protestessin contra el trasllat de 700 reclusos a presons d'alta seguretat. Els disturbis s'han centrat a la capital econòmica del país, on s'han cremat 80 autobusos i s'han atracat sucursals bancàries, uns fets que han provocat el pànic entre la població.

Actualitzat

Un total de 81 morts, 39 dels quals són policies, és el balanç dels amotinaments simultanis que hi ha hagut en 73 presons de l'estat de Sao Paulo, al Brasil. Després de tres dies, però, les autoritats asseguren haver acabat amb els motins a través de la negociació, sense víctimes i amb l'alliberament de més de 240 ostatges.

Entre les víctimes hi ha 22 membres de la policia militar, 6 de la policia civil, 3 de la guàrdia civil metropolitana, 8 guàrdies de presons, 4 civils i 38 delinqüents, segons l'últim informe oficial. Els atacs, que s'atribueixen a la màfia de presos Primer Comando de la Capital, que controla desenes de presons de Sao Paulo, han deixat també un total de 49 ferits entre agents i civils, mentre 91 sospitosos de participar en l'ofensiva criminal han estat detinguts.

Així doncs, segons les autoritats, el crim organitzat ha estat al darrere de l'amotinament dels reclusos d'una setantena de presons, que protestaven pel trasllat de centenars de presos a centres d'alta seguretat. Amb tot, una assessora del govern de Lula da Silva, Sonia Fleury, ha afirmat que l'arrel d'aquest esclat de violència urbana va més enllà.

La revolta ha implicat també l'incendi d'almenys 80 autobusos i atacs a 13 entitats bancàries de Sao Paulo. En aquest sentit, les autoritats han reconegut que no havien previst la dimensió dels atacs a autobusos i sucursals bancàries així com a comissaries i vehicles policials . Precisament, aquests atacs han provocat el pànic entre la població i els comerciants, que han hagut de tancar les portes.

Anar al contingut