Barcelona

Les associacions d'internautes es reuneixen a Madrid i acorden mesures contra la llei antipirateria

El primer consell de ministres de l'any va aprovar l'avantprojecte de llei que permet tancar webs que no respectin els drets d'autor. D'aquesta manera es concreta la proposta del Ministeri de Cultura per combatre l'anomenada "pirateria". La proposta no ha agradat gens a les associacions d'internautes, que critiquen que es mantingui la comissió d'experts que decideix quines webs s'han de tancar i que el resultat final depengui d'un tribunal especial com l'Audiència Nacional. Diverses associacions d'internautes s'han reunit a Madrid per traslladar el seu malestar al govern espanyol. Anuncien una resposta contundent.

Actualitzat
Nou episodi en la batalla entre govern espanyol i associacions d'internautes. El tema: la llei que permetrà tancar els webs que facilitin l'intercanvi il·legal de cançons, pel·lícules i videojocs. Aquesta normativa, impulsada pel Ministeri de Cultura d'Ángeles González-Sinde, ha estat envoltada de polèmica des del seu naixement.

El primer consell de ministres de l'any va aprovar l'avantprojecte de llei i els que hi estan en contra s'han trobat per donar la seva opinió sobre el document. Una opinió que, com no podia ser d'altra manera, és negativa, perquè el text votat pels ministres no elimina la comissió d'experts que s'encarregarà de tramitar les peticions de clausura dels webs que ofereixin pel·lícules, videojocs i cançons. Com a novetat, l'avantprojecte reconeix la potestat final del jutge per autoritzar-ne el tancament o denegar-lo. Això sí, ho haurà de fer en quatre dies i dependrà de l'Audiència Nacional.

Anuncien una resposta contundent

La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, parla de proporcionalitat del projecte de llei i promet que no va en contra dels blogs. Xifra en un o dos centenars les pàgines que podrien ser objectiu de la llei, en concret aquelles que es "lucren i perjudiquen algú perquè exploten un producte per al qual no tenen llicència ni contracte de cap tipus".

Però els internautes no veuen gens clara la proposta i s'han citat a Madrid per organitzar una resposta. Més de 40 internautes i juristes especialitzats en propietat intel·lectual s'han reunit durant cinc hores per trobar la millor manera de defensar el que consideren drets fonamentals dels ciutadans.

El director del portal ADSLzone, Javier Sanz, recorda que no hi ha cap sentència judicial que condemni les xarxes d'intercanvi d'arxius i assegura que no permetran que la via administrativa sigui el braç armat de les indústries culturals per acabar amb el P2P.

Segons informa el portal, les associacions d'internautes emetran un comunicat tan bon punt coneguin el text definitiu enviat al Congrés. Asseguren, però, que la resposta serà contundent perquè entenen que no han servit de res les seves protestes fins ara ni les trobades que van tenir amb el Ministeri de Cultura per tombar la llei.

Els participants en la trobada destaquen que el consens ha estat absolut i que tots tenen clar que la disposició addicional de la llei d'economia sostenible és el primer pas cap a la censura de la xarxa. De moment no han concretat cap mobilització, però les accions com les autoinculpacions a través d'internet continuen en marxa i s'hi podrien sumar noves mesures.

Entre els assistents a la trobada hi ha el mateix director d'ADSLzone, membres de l'Associació Espanyola d'Usuaris d'Internet (AUI), de l'Associació d'Internautes (AI), de "hacktiistas" i d'EXGAE, a banda d'advocats i juristes, entre altres.
Anar al contingut