Madrid

Les associacions de víctimes fan actes d'homenatge per separat, deu anys després de l'11-M

Deu anys després dels atemptats de l'11-M, les associacions de víctimes continuen desunides i organitzen actes commemoratius per separat: una al Bosc dels Absents del parc d'El Retiro i l'altra a l'estació d'Atocha. Les entitats, però, han assistit aquest matí a la missa que s'ha fet a la catedral de La Almudena de Madrid, que han presidit els reis. A l'homilia, Antonio María Rouco Varela ha denunciat els "foscos objectius de poder" dels autors dels atemptats.

RedaccióActualitzat

Els atemptats de l'11-M continuen dividint els polítics i la societat, deu anys després. Els interrogants sobre l'autoria d'aquella massacre encara cuegen. Les associacions de víctimes continuen desunides i avui han fet dos actes d'homenatge per separat. El primer s'ha fet al Bosc dels Absents del parc d'El Retiro de Madrid, organitzat per l'Associació de Víctimes del Terrorisme, que segueix reclamant justícia. El segon ha estat a l'estació d'Atocha, l'escenari més sagnant d'aquell fatídic dia, i l'ha organitzat l'Associació 11-M Afectats del Terrorisme, que ha volgut deixar de banda les polèmiques i centrar-se només en el record als morts.

A l'estació d'Atocha, l'Associació 11-M Afectats del Terrorisme, que presideix Pilar Manjón, ha recordat els 191 morts amb el llançament del mateix nombre de globus blancs. Pilar Manjón ha agraït la solidaritat dels presents a l'acte, que mantenen viu, ha dit, el record dels absents. La presidenta d'aquesta entitat ha expressat el desig que desaparegui la divisió entre les víctimes d'aquelles accions terroristes.

Una hora abans, l'Associació de Víctimes del Terrorisme feia el seu acte d'homenatge al parc d'El Retiro on, a banda de les víctimes, també hi havia una àmplia representació del govern espanyol. S'ha fet una ofrena floral i l'enlairament de globus blancs. Un portaveu dels organitzadors ha llegit cadascuna de les víctimes mortals dels atemptats.

També hi ha hagut temps per a les reivindicacions. Després de dir que avui no era un dia pea ls retrets ni per a la polèmica, la presidenta de l'AVT, Ángeles Pedraza, ha reclamat que es faci justícia: "Vull que es detingui a tots els terroristes i que derroteu d'una vegada tot el terrorisme. Vull que defenseu la nostra dignitat". Una petició que Pedraza ha dirigit a tots els representants polítics que han anat a l'acte, entre ells el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que a la pregunta de si es pot donar per tancada la teoria de la conspiració sobre l'11-M, ha dit: "Hem dit moltes vegades que, en un estat de dret, a qui correspon establir la realitat de les coses, sotmeses a un judici per ser constitutives d'un delicte, és als tribunals de justícia. Per tant, la veritat judicial és la veritat per a tots els ciutadans". El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i representants de totes les forces polítiques també han estat presents en aquest acte de l'AVT.

Rouco: "Foscos objectius de poder"

El primer acte solemne del 10è aniversari dels atemptats de l'11-M ha estat una missa a la catedral de La Almudena de Madrid en record de les víctimes, 191 morts i més de 1.800 ferits. Els reis han presidit la cerimònia, on hi havia gairebé un miler de persones, entre elles el president espanyol, Mariano Rajoy, i una nombrosa representació política. Les presidentes de les diferents associacions de víctimes han aparcat les diferències per un moment i s'han assegut juntes.

En la seva homilia, el cardenal arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela, ha recordat les víctimes i els seus familiars: "El record dels que van morir i el dolor dels ferits, que encara porten al cos i a l'ànima les empremtes inimaginables del patiment, continua convidant-nos a tots a renovar les nostres pregàries per ells, a l'examen de consciència", i s'ha preguntat: "Com ens hem comportat amb ells en aquests duríssims anys?".

Rouco ha denunciat els que, "amb una premeditació esgarrifosa, estaven disposats a matar innocents, per aconseguir foscos objectius de poder". "Perquè hi ha individus i grups, sense cap escrúpol, que menyspreen el valor de la vida humana i el seu caràcter inviolable, i el subordinen a l'obtenció d'interessos econòmics, socials i polítics. Sempre tan mesquins!", ha lamentat l'arquebisbe de Madrid.

Aquesta ha estat la primera vegada des del 2007 que un aniversari de l'11-M uneix en un mateix acte totes les associacions de víctimes. Quan ha arribat a La Almudena, el rei i la resta de membres de la família reial assistents a l'acte han saludat les presidentes d'aquestes associacions. Mariano Rajoy també ha tingut l'oportunitat de mantenir-hi una breu conversa minuts abans que comencés la missa funeral.

Entre la representació política destaca l'assistència de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, els ministres de Justícia i Interior, Alberto Ruiz-Gallardón i Jorge Fernández Díaz, els presidents de Madrid i de Castella-La Manxa, Ignacio González i María Dolores de Cospedal, i el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Minut de silenci de l'Eurocambra

A Estrasburg, el ple del Parlament Europeu ha guardat aquest migdia un minut de silenci per recordar les víctimes de les accions terroristes a Madrid de fa deu anys. La Unió Europea va convertir cada 11 de març en el Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme. El president de l'Eurocambra, Martin Schulz, ha llegit una declaració institucional que fa una crida a "treballar junts per frenar els radicalismes i evitar nous atemptats". "Sempre estarem al costat de les víctimes i de les seves famílies. Mai oblidarem", ha assegurat Schulz.

 

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut