Les altes temperatures fan que augmenti la presència de meduses al litoral català

Una de les espècies més comunes aquí llança una substància urticant que provoca picors als banyistes sense que hagin tocat cap medusa

Actualitzat

Les altes temperatures fa que hi hagi més meduses al litoral català. En especial, la "Rhizostoma pulmo", més coneguda com borm blau. Pot fer 40 cm de diàmetre i és molt habitual a les nostres platges.

 


Aquest estiu, amb les altes temperatures, ha causat alguna molèstia més als banyistes.

Segons la cap d'Unitat d'Aigües Costaneres (ACA), Mariona de Torres,

"Aquesta espècie, en situacions d'estrès, pot segregar una gelatina que també conté cèl·lules urticants."

per tant, és capaç de produir picor, tot i que no hagi entrat en contacte directe amb els banyistes.

Socorristes de les platges de Castelldefels confirmen que hi ha gent que s'ha queixat d'erupcions a la pell sense haver tocat cap medusa. "La gent s'estranya perquè no veien meduses - afirma Marc Bové, socorrista- i deien: "L'aigua pica, pica." Es començaven a rascar i els sortien taques vermelles."

 

 

Les irritacions que causa el borm blau són lleus i, com sempre, s'han de netejar amb aigua de mar i treure'n les restes de gelatina amb cura.

El que no s'ha de fer mai és treure-les de l'aigua. Quan se les molesta, les meduses deixen anar partícules urticants i el que vol ser una solució acaba sent un problema.
En general, el risc de picada és baix, si no hi ha grans concentracions de meduses.

 

 


Per saber on n'hi ha, es pot consultar l'aplicació platges.cat. Aquí, posant el nom de la platja on volem anar, sabrem si n'hi ha, si n'hi ha moltes o poques i si representen algun perill.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut