Eleccions 28-N

Les aliances postelectorals prenen protagonisme

Esquerra Republicana rectifica el seu paquet de condicions per a un eventual suport a Artur Mas en una investidura i torna a situar el referèndum d'independència com a requisit. Així ho ha manifestat el partit després de l'entrevista a Catalunya Informació, en què Joan Puigcercós es mostrava disposat a facilitar una investidura sense recórrer a la consulta.

Actualitzat
Avui, Artur Mas s'ha mostrat escèptic, però sí que ha dit que està disposat a fer una consulta sobre el concert econòmic per a Catalunya si el seu pacte fiscal fracassa a Madrid. Mas diu que "es plantejarà o no la possibilitat de fer una consulta popular a Catalunya en la línia del pacte fiscal i del concert econòmic" en funció "de com evolucionin les converses amb els altres partits". El candidat de CiU "no descarta aquesta decisió" perquè "aposta pel dret a decidir, que també s'expressa a les urnes per part de la gent, al marge d'una convocatòria d'eleccions".

El candidat a la reelecció, José Montilla, ha presentat les propostes del PSC en matèria de justícia. Ha anunciat mà dura amb la reincidència i s'ha referit al "cas Palau" dient que "la llibertat té uns límits, no es pot construir en espais naturals protegits, tampoc es pot posar en perill la vida dels altres conduint temeràriament, per exemple, o evitar pagar impostos, els teus impostos, o permetre que una força política utilitzi una institució cultural i centenària en benefici propi. Per Montilla, "això no es pot permetre".

I Joan Puigcercós, d'ERC, demana a CiU i PSC que no facin electoralisme amb la prohibició dels 80 per hora. El candidat republicà creu que si "això no augmenta els nivells de contaminació poden estudiar la flexibilitat al vespre", però creu que "no es pot dir que es retirarà la mesura" i ha titllat d'irresponsable aquest anunci.

Mentrestant, la candidata popular, Alícia Sánchez-Camacho, alerta d'un pacte Mas-Puigcercós per a la investidura de president. Per Sánchez-Camacho, "el senyor Mas no pot seguir amb l'ambigüitat de dir si ell voldrà o no la independència de Catalunya o si pactarà amb Esquerra Republicana". La candidata popular veu en el silenci de Mas que "tindrà en compte el senyor Puigcercós per a un possible pacte de govern a partir del dia 29 de novembre".

I Joan Herrera, d'ICV, veu que els dubtes d'Esquerra amb Convergència refermen la seva opció com a força d'esquerres. Per Herrera, qui vulgui "majoria d'esquerres, polítiques realment socials, perspectiva ambiental amb transparència, és d'Iniciativa Verds-Esquerra Unida", i assegura que a "mesura que avança la campanya això queda més clar".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut