Números vermells a la borsa espanyola (Foto: EFE)
Números vermells a la borsa espanyola (Foto: EFE)
Barcelona

Les agències de qualificació Fitch i Moody's neguen que vulguin abaixar la qualificació del deute espanyol

Espanya manté la màxima nota (AAA) en la qualificació del deute, exactament la mateixa que Alemanya, i a més amb perspectiva "estable". Les agències de qualificació de deute Fitch i Moody's han desmentit que tinguin intenció de rebaixar aquesta "nota", que és necessària per treure el deute al mercat i que avalua el risc que hi ha d'impagaments de crèdit. Aquest dimarts ha circulat el rumor que l'abaixarien, com ja va fer l'agència Standard's & Poor's, i això ha provocat el daltabaix de la borsa espanyola. Finalment, les agències ho han desmentit, però amb aquest el gest no n'hi ha hagut prou per evitar la caiguda borsària.

Actualitzat
"No hi ha res a debatre, la qualificació d'Espanya continua sent AAA amb perspectiva estable", han informat des de Fitch. També fonts de Moody's han desmentit el rumor. La qualificació AAA i amb perspectiva estable és la mateixa que les agències donen a Alemanya.

Alguns analistes han donat credibilitat al rumor tenint en compte que, el 28 d'abril, l'agència Standard's & Poor's va rebaixar la "nota" del deute a llarg termini, des d'AA+ fins a AA amb perspectiva "negativa", cosa que no descarta una altra rebaixa a mitjà termini.

Sigui com sigui, l'especulació ha fet caure la borsa espanyola més d'un 5% –en una jornada en què també ha estat clara la patacada de Grècia- i ha augmentat els dubtes sobre el pes que tenen aquestes agències.

En aquest sentit, el comissari europeu de Mercat Interior, Michel Barnier, ha apostat per la creació d'una agència europea. "No sé si serà pública o privada, si serà com les altres o centrada en l'anàlisi del risc sobirà, però hi treballarem", ha afirmat.

Barnier ha admès que té "certs dubtes" sobre l'actuació de les agències. "Si mirem Grècia, per exemple, m'ha sorprès bastant la rapidesa en el deteriorament de la qualificació", ha subratllat, al mateix temps que ha demanat "responsabilitat i transparència" a les empreses.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut