Barcelona

Les administracions podrien endurir les penalitzacions als universitaris repetidors

Els estudiants universitaris que repeteixin assignatures podrien haver de pagar encara més cares les taxes universitàries. El Pla Estratègia Universitat 2015 proposa encarir les segones i terceres matriculacions, fins que acabin suposant el cost total de la matrícula. El pla també preveu un increment general de les taxes universitàries, fins a suposar el 15% del cost real.

Actualitzat
Actualment, les administracions ja penalitzen els estudiants universitaris que repeteixen assignatures, un problema que els experts consideren un dels més importants que ha d'afrontar el sistema universitari. Ara, però, el Pla Estratègia Universitat 2015 proposa que aquesta penalització s'endureixi fins al punt que a partir de la tercera matriculació l'estudiant podria haver de pagar tot el cost de la matrícula.

Per exemple, si ara matricular-se d'una assignatura d'Humanitats costa al voltant d'uns 85 euros, amb la pujada podria suposar uns 128. Però la segona convocatòria, per als repetidors, que ara val uns 128 euros, podria apujar-se fins al 50% del cost real, és a dir, 425 euros. I de la tercera convocatòria en endavant, si ara es paguen 153 euros, s'haurien de pagar els 850 que es calcula que costa realment l'assignatura.

El 15% del cost real

Un curs universitari costa, de mitjana, a Catalunya, uns 8.000 euros. Però la major part del cost està subvencionada per l'administració i l'estudiant n'acaba pagant uns 900, xifra que suposa l'11%. Segons el Pla Estratègia Universitat 2015, coordinat per totes les administracions, aquesta quantitat, però, s'hauria d'anar acostant, en els pròxims cursos, fins al 15%.

Aquest augment de les taxes universitàries hauria de passar, "inexcusablement", segons Josep Escardíbul, expert en economia de l'educació, per l'augment del nombre de places universitàries.

Cada any es titulen a les universitats catalanes al voltant de 22.000 estudiants. Però només un terç acaba la carrera en la durada establerta pel pla d'estudi. La resta, per un motiu o altre, inverteix més temps per obtenir el títol universitari: un any i mig més, de mitjana.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut