Barcelona

Les acampades dels "indignats" agafen força i es repeteixen en una quarantena de ciutats de tot l'Estat

Calma després d'una segona nit d'acampades a les principals ciutats espanyoles per protestar contra la gestió que els partits polítics fan de la crisi. A Barcelona, la concentració a la plaça de Catalunya, que ha aplegat unes set-centes persones aquest dimarts a la nit, ha començat aquest dimecres amb una cinquantena de persones. Al matí, el nombre de concentrats ha baixat, ja que els estudiants han anat a classe i els empleats, als seus llocs de treball. Malgrat l'anunci de la Junta Electoral Provincial de prohibir la concentració, a la Puerta del Sol de Madrid, els activistes també continuen mobilitzats i es preparen per mantenir la protesta durant dies.

Actualitzat
Aconseguir menjar i aigua, acumular estoretes i sacs de dormir per passar la nit i mantenir l'espai net per evitar que els agents els desallotgin. Aquesta és la prioritat dels concentrats a la plaça de Catalunya després que han aconseguit acampar-hi i passar una segona nit consecutiva. "La plaça és nostra, ara cal resistir", ha declarat als mitjans de comunicació el Roger, un dels joves acampats.

El moviment pren més força i s'han arribat a mobilitzar més de 700 ciutadans. Cadascun té els seus propis motius per ser-hi. Però tots coincideixen amb una mateixa idea: mostrar la seva indignació amb el sistema polític i financer.

La convocatòria suma suports també entre els no-concentrats. Empreses i entitats s'han abocat per ajudar-los subministrant-los menjar, llibres i fins i tot oferint-los la instal·lació gratuïta de sanitaris a la plaça. D'altres, com la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, ha fet una crida als ciutadans perquè se sumin a l'acampada.

Els acampats, que aquest dimarts van decidir en assemblea mantenir la protesta de forma indefinida, han pactat aquesta passada nit amb els agents de la Guàrdia Urbana que ells mateixos es faran càrrec de la higiene de la plaça per tal de no haver-se de retirar perquè hi passin els serveis de neteja i es ruixi l'espai.

Amb tot, la vicepresidenta Ortega ha avisat que els Mossos actuaran si la junta electoral ho considera necessari durant la jornada de reflexió. Els concentrats, que s'autodefineixen com els "indignats", han fet una crida aquest dimecres per fer una nova manifestació el dissabte 21 de maig, cosa que coincidiria amb la jornada de reflexió.

A Madrid, on la convocatòria és més multitudinària i ha arribat a aplegar unes 4.000 persones. Malgrat l'anunci de la Junta Electoral Provincial de prohibir la concentració, per considerar que "no hi ha motius que justifiquin la urgència de la convocatòria", l'acampada s'ha consolidat i ara l'objectiu també és aconseguir estar-s'hi fins al 22 de maig, coincidint amb la jornada de les eleccions municipals, i sumar més persones de totes les sensibilitats.

El mapa de les acampades

El mapa de les acampades s'ha ampliat i ja són 38 les ciutats on s'han fet o s'estan fent protestes, tot i que està previst que de cara al vespre se n'hi puguin afegir 8 més, segons els missatges que s'estan publicant a la xarxa Twitter. A més, els organitzadors de les protestes han creat un mapa interactiu on es pot veure a temps real on hi ha protestes, i sota quina etiqueta tuitegen els concentrats en cada indret.

A banda de les etiquetes locals, com #acampadabcn, #acampadasol, o #acampadagranada, entre d'altres, els participants difonen missatges sota #spanishrevolution, #15M, #yeswecamp o #nonosvamos.

La ciutat on hi ha més activitat telemàtica és Madrid, seguida de Granada i Barcelona. Només aquest dimecres al matí, en tres hores, han circulat per la xarxa més de 10.000 tuits que han arribat a més d'un milió de persones.





Els "indignats"

Els impulsors de les acampades formen un moviment heterogeni, com la xarxa social que els dona suport. De moment, ni banderes, ni sindicats, ni partits polítics. S'autodenominen "ciutadans indignats".  

La iniciativa ha quallat després de les protestes que van tenir lloc diumenge 15 de maig, que va sorgir arran de la crida de la plataforma Democràcia Real, Ja!. Reconeixen que s'emmirallen en les protestes del nord de l'Àfrica. A aquesta hora, encara continuen sent els temes més comentats en xarxes com Twitter.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut