L'epidèmia dels opiacis als EUA arriba als musclos de les aigües de Seattle

La presència d'analgèsics als musclos és reflex de l'elevat consum d'aquestes substàncies
L'epidèmia dels opiacis als EUA arriba als musclos de les aigües de Seattle

L'epidèmia dels opiacis als EUA arriba als musclos de les aigües de Seattle

La presència d'analgèsics als musclos és reflex de l'elevat consum d'aquestes substàncies
Xavier Duran Actualitzat
Musclo submergit en aigua

L'epidèmia d'opioides als Estats Units sembla tan potent que fins i tot els musclos n'estan afectats. Científics del Departament de Pesca i Medi Natural de l'estat de Washington han descobert traces de l'analgèsic oxicodona en musclos de la costa de Seattle, al nord-oest dels Estats Units.

Cada dos anys, els investigadors controlen la presència de contaminants al Puget Sound (estret de Puget) mitjançant musclos. Aquests mol·luscs filtren l'aigua i acumulen concentracions dels contaminants. Depuren el líquid, però es queden amb les substàncies que conté.

Els musclos que es fan servir provenen d'aqüicultura i se situen en diversos llocs de la costa. Al cap de dos o tres mesos s'analitzen els contaminants que han acumulat. En tres dels divuit llocs estudiats els musclos tenien oxicodona.

Per a tranquil·litat dels musclos -i dels seus consumidors-, les concentracions detectades són milers de vegades inferiors a les dosis terapèutiques en humans. A més, sembla que els musclos no metabolitzen la droga i, per tant, és improbable que els afecti.

També s'hi han trobat alts nivells de Melfalan, un fàrmac utilitzat en el tractament de certs càncers però que, al seu torn, pot tenir efectes cancerígens per interaccions amb l'ADN. El seu ús s'ha reduït molt amb l'aparició d'altres fàrmacs. Els musclos contenien una proporció de droga en relació amb el pes molt més elevada que la dosi recomanada en humans i s'estudiarà si té efectes biològics.

A Puget s'hi havien trobat altres vegades fàrmacs i fins i tot substàncies il·legals, com cocaïna. És el primer cop que s'hi troben opioides. Les persones que en prenen acaben expulsant-ne traces. Els sistemes de depuració i filtratge no poden eliminar-les del tot i per això arriben fins al medi aquàtic. La presència en musclos revela el consum elevat en humans en aquella zona.

En tot cas, sembla molt improbable que algú consumeixi musclos procedents d'aquestes zones, molt urbanitzades i on no hi ha pesca comercial.

Notícia relacionada: Declaren l'emergència nacional als EUA per l'epidèmia de morts per drogues

El problema és que si els contaminants estan a l'aigua també poden arribar als peixos i anar pujant en la cadena alimentària. I alguns estudis mostren que a certes espècies els agraden els opioides. Investigadors de la Universitat de Utah van publicar a finals d'agost un article a la revista "Behavioral Brain Research" on mostraven que el peix zebra, un petit peix tropical molt utilitzat en recerca, aprèn a autoadministrar-se hidrocodona, un opiode usual per tractar el dolor. Els autors van veure que al cap d'una setmana que se l'hi proporcionés, el peix en buscava, fins i tot si havia de córrer riscos per accedir als dispensadors. També mostrava signes d'ansietat al cap de 48 hores de l'última dosi. Es creu que el salmó i altres peixos poden tenir un comportament similar.

La troballa en els musclos s'ha produït en el que ja s'ha anomenat epidèmia d'opioides. L'any 2016, les sobredosis d'aquestes substàncies van provocar 64.000 morts als Estats Units, més que les armes de foc o els accidents de trànsit. El president Trump l'ha declarat emergència de salut pública. La promoció que n'han fet les farmacèutiques i l'augment de prescripcions per part dels metges s'han apuntat com les causes principals. També s'ha destacat la facilitat perquè els usuris adquireixin aquests fàrmacs.

TEMES:
Ciència Salut Medi ambient