Israel

L'enviat especial d'Obama al Pròxim Orient intenta transformar l'alto el foc en una treva

El nou enviat especial dels Estats Units al Pròxim Orient, George Mitchell, s'ha reunit amb les principals autoritats d'Israel. L'objectiu immediat era consolidar l'alto el foc fràgil entre Israel i Hamas i valorar les possibilitats de reactivar a mig termini el procés de pau entre el govern israelià i l'autoritat palestina. De moment, Mitchell en tindria prou d'aconseguir transformar aquest alto el foc tan fràgil en una treva. Parlar de pau, a hores d'ara, no és ni tan sols realista. Els palestins estan més dividits que mai, i a Israel només li queden tretze dies per a unes eleccions en què la dreta i l'extrema dreta en surten com a favorites.

Actualitzat
Mitchell s'ha reunit amb el ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, i amb la ministra d'Afers Exteriors, Tzipi Livni. Tots dos han reiterat la voluntat d'arribar a un acord, però respectant els interessos israelians. Al matí, l'enviat nord-americà ja s'havia trobat amb el president Shimon Peres i el primer ministre Ehud Olmert. Per aquest dijous queda la trobada amb el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmut Abbas. Amb qui no es podrà reunir serà amb Hamas, que s'ha negat a rebre'l. 

L'enviat especial al Pròxim Orient va iniciar dimarts la ronda d'entrevistes: ho va fer a Egipte, on l'esperava el president Hosni Mubarak. El president ha fet de mediador amb l'Autoritat Nacional Palestina i Hamas perquè també arribin a un acord.
Anar al contingut