Birmània

L'enviat especial de l'ONU es reuneix amb el cap la Junta Militar i amb la líder del moviment democràtic birmà

L'enviat especial de l'ONU a Birmània, Ibrahim Gambari, s'ha reunit amb la màxima autoritat de la Junta Militar birmana, Than Shwe. Tanmateix, no s'ha informat del contingut de la trobada entre Gambari i Shwe, considerat el principal obstacle per a la democratització del país. Unes hores després, l'enviat especial de l'ONU s'ha reunit per segona vegada amb la líder del moviment democràtic birmà i premi Nobel de la Pau, Aung San Suu Kyi, que està sota arrest domiciliari des del 2003. L'enviat de l'ONU va arribar dissabte passat a Birmània amb la missió d'aconseguir el final de la brutal repressió del règim militar contra les manifestacions pacífiques dels últims dies.

Actualitzat

L'enviat especial de l'ONU s'ha pogut reunir, finalment, amb la màxima autoritat de la Junta Militar. Fonts diplomàtiques han assegurat que la trobada ha tingut lloc a la ciutat de Naypyidaw, la nova capital del país i el feu de la cúpula militar, però no n'han explicat el contingut. Sembla que l'ONU s'hauria mostrat preocupada per l'estat de les persones detingudes els últims dies, més de 6.000, segons els mitjans de la dissidència.

La trobada arriba després que Than Shwe, considerat el principal obstacle per a la democratització de Birmània, l'acceptés i després de dies de secretisme per part del règim en els quals els analistes especulaven que Shwe estava malalt o que havia volgut mostrar el seu desdeny a la comunitat internacional. Abans d'aquesta confirmació, però, les Nacions Unides ja havien deixat clar en un comunicat aquest diumenge que Gambari no marxaria de Birmània sense entrevistar-se amb el general.

Fins ara, Gambari s'havia trobat amb càrrecs de rang mitjà de la Junta Militar i amb la líder del moviment democràtic birmà i premi Nobel de la Pau, Aung San Suu Kyi, de 62 anys, amb qui precisament, s'ha tornat a reunir aquest dimarts.

Mentrestant, es manté un fort desplegament militar pels carrers de Rangun que impossibilita les concentracions. La premsa local oficial assegura, a més, que l'ordre ja s'ha restablert amb la menor força possible.

Almenys 16 persones han mort des que va començar la repressió el 26 de setembre, entre elles dos estrangers. Tanmateix, els governs occidentals creuen que la xifra és molt superior.

Birmània està governada per generals des de fa 45 anys i no convoca eleccions des de 1990, quan el partit oficial va perdre davant la Lliga Nacional per la Democràcia, que va obtenir el 82% dels vots, uns resultats que el govern mai va arribar a acceptar.

Anar al contingut