Rangún

L'enviat de l'ONU arriba a Birmània per negociar l'entrada dels cooperants i l'ajuda internacional

A Birmània, segueixen els esforços de Nacions Unides per aconseguir que el règim militar permeti l'entrada de cooperants a les zones afectades pel cicló "Nargis". L'encarregat de negociar amb la junta militar és l'enviat especial de l'ONU, John Holmes, cap d'Afers Humanitaris de l'organització. Fins al moment, només un 10% dels afectats estan rebent assistència. Holmes porta una carta del secretari general de l'ONU, Ban Ki Moon, adreçada a Than Shwe, el líder de la junta militar. El general ha visitat per primer cop des de la tragèdia l'àrea arrasada pel cicló.

Actualitzat

La televisió oficial birmana s'ha encarregat de destacar la presència de Than Shwe a la zona i la seva suposada tasca de "supervisió" de les tasques humanitàries, unes tasques que l'ONU ha criticat per ser "inacceptablement lentes". És en aquest clima de controvèrsia que l'enviat de Nacions Unides ha aterrat al país. John Holmes espera que el règim militar cedeixi a les pressions i permeti l'entrada al país dels cooperants.

De moment, el líder birmà s'ha negat en reiterades ocasions a parlar directament amb el mateix Ban Ki Moon, via telefònica. Sigui com sigui, viatjarà la setmana que ve a Birmània amb l'objectiu d'acabar d'encarrilar l'enviament d'ajuda humanitària als damnificats pel cicló. Es tracta d'un esforç més perquè el desastre humanitari no vagi a més. L'ONU tem que fins a 2,5 milions de birmans pateixin els efectes del "Nargis", que va destruir les collites d'arròs i les reserves d'aliments al sud del pais, a banda de provocar la mort d'almenys 78.000 persones, mentre que 56.000 han estat donades per desaparegudes.

Fins al moment, només cooperants de països complaents amb les autoritats birmanes han rebut visats per entrar-hi. Entre ells, un grup de personal sanitari tailandès, format per 18 metges i 12 infermers, a més d'un equip de mig centenar de cooperants de l'Índia. Mentrestant, per exemple, un vaixell de l'Armada francesa amb 1.500 tones de subministraments resta ancorat en aigües internacionals davant les costes birmanes a l'espera d'autorització per repartiment aliments i medicines. Mentre la junta militar pretén rebre l'ajuda i distribuir-la ell mateix, França vol fer-ho a través dels seus propis helicòpters.

Anar al contingut