Marroc

L'entorn dels espeleòlegs morts al Marroc critica Madrid i Rabat per la lentitud del rescat

El Marroc acusa els muntanyencs d'imprudents

RedaccióActualitzat

Polèmica per la mort dels dos espeleòlegs espanyols al Gran Atles, al Marroc, José Antonio Martínez i Gustavo Virués. Les famílies de les víctimes i els seus companys d'expedició s'han queixat de la lentitud amb què s'ha organitzat el dispositiu de rescat. Gustavo Virués ja era mort quan els equips de rescat van localitzar el grup, però José Antonio Martínez tenia una cama trencada i una forta contusió al cap, però va morir abans de poder ser evacuat.

Els companys dels expedicionaris critiquen també la lentitud en el rescat perquè creuen que el Marroc no disposava dels mitjans necessaris per rescatar els espeleòlegs en un escenari tan abrupte, i que no s'autoritzés fins dissabte que equips especialitzats en rescats de muntanya, de la Guàrdia Civil o la Policia Nacional, col·laboressin en l'operació.

Per la seva banda, les autoritats marroquines han acusat els espeleòlegs d'imprudents: "Van córrer un enorme risc en aventurar-se en aquella zona sense guia professional ni material de detecció", ha assegurat el director del Consell Provincial de Turisme d'Ouarzazate, Zubeir Bouhout, en referència al fet que no diuen GPS. Bouhout també ha puntualitzat que van ser agents marroquins, i no pas espanyols, els que van aconseguir rescatar viu el tercer espeleòleg atrapat.

Diferent és la visió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha enviat el condol a les famílies. El cap de l'executiu ha destacat que les autoritats del Marroc van fer "un gran esforç", van mostrar una "bona voluntat i col·laboració" i "des del primer minut van estar en contacte amb els espanyols".

Mentrestant, s'han recuperat els cossos dels dos espeleòlegs del forat on van caure. Quan el temps ho permeti, seran traslladats a l'Hospital d'Ouarzazate, des d'on seran repatriats a Espanya. Els familiars reclamen rapidesa per traslladar els cossos a Espanya, mentre el consolat espanyol a Casablanca està tramitant-ne les autoritzacions.

Pel que fa a tercer component de l'expedició, és a l'hospital d'Ouarzazate, on va ser traslladat després de ser rescatat del lloc de l'accident, el congost de l'Ouandres, amb hipotèrmia i estrès posttraumàtic. Juan Bolívar, policia destinat a Madrid, de 27 anys, està bé i es recupera a l'hospital.

Tots tres es van precipitar per un barranc de 400 metres de profundita en una zona de molt difícil accés, fins i tot des de l'aire. Els tres accidentats tenien força experiència en esports de muntanya i tots tres compartien la passió per l'espeleologia, el descens de barrancs i l'alpinisme.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut