Riu Onyar, a Girona. Autor: Jordi Romaguera
Riu Onyar, a Girona. Autor: Jordi Romaguera

Lent retorn a la normalitat: baixen els cabals dels rius i pugen els nivells dels pantans

Actualitzat
Les intenses pluges de dimarts i dimecres van disparar el cabal dels rius del nord-est del país. En alguns casos, es va multiplicar per més de 7.000 vegades. Ara els cabals ja van recuperant la normalitat i els pantans ja han augmentat un 10% les reserves a les conques internes de Catalunya.

El riu Fluvià ha estat un dels rius que més va créixer, amb un cabal que va arribar a un màxim de 700 m³/s a Esponellà, més del que acostuma a haver-hi a l'Ebre a Tortosa en condicions normals. El seu cabal abans de la crescuda era de només 0,1 m³/s. El Fluvià, que ahir a Olot baixava amb més de 50 m³/s, ara baixa a 7 m³/s.

També el Ter va perdent alçada. Avui a Ripoll, el Ter baixa a 68 m³/s, molt lluny del màxim d'ahir al matí amb 300 i també lluny del cabal abans de les pluges de 4 m³/s. En el cas de la Muga, el cabal a Castelló d'Empúries és de 61m³/s i ahir va arribar a 250.

El mapa de cabals dels rius és de dimecres al matí, quan els rius assolien els seus nivells màxims.

Les reserves d'aigua pugen un 10%
Tota aquesta quantitat d'aigua farà incrementar les reserves dels embassaments de les conques internes de Catalunya. Les primeres dades dels pantans ja mostren un lleuger ascens en només 4 dies, de dilluns a dijous:
Boadella: del 44 al 84%
Sau: del 43 al 56%
La Baells : del 53 al 60%
Siurana: del 80 al 96%
Riudecanyes: del 57 al 78%

Dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
Anar al contingut