Barcelona

L'enquesta del CIS no monopolitza la campanya i els partits en relativitzen els resultats

Cautela en les reaccions als resultats que ha donat l'enquesta del CIS sobre les eleccions de l'1-N. Artur Mas ha afirmat que "mentre el tripartit continuï sumant, la feina no està feta per la nostra part". El candidat del PSC-CpC, José Montilla, ha dit que les eleccions són com una cursa i està a temps d'avançar i arribar primer. Joan Puigcercós ha dit que, tot i l'enquesta, Esquerra "mantindrà o superarà els seus actuals 23 diputats". Josep Piqué ha parat atenció en l'abstenció, que preveu "rècord" a causa del discurs dels polítics. Joan Saura ha celebrat que confirmi el creixement d'ICV-EUiA i la "majoria" del tripartit.

Actualitzat

Els partits i candidats han reaccionat amb cautela davant de la publicació dels resultats de l'enquesta del CIS. Segons aquesta enquesta, CiU guanyaria les eleccions amb entre 50 i 52 diputats, davant dels 39 que obtindria el PSC. ERC seria la tercera força, amb 21 escons, seguida del PPC, amb 13 o 14, i d'ICV-EUiA, amb 10 o 11. CiU guanyaria, però seria possible el tripartit. La circumstància que s'hagi fet abans de la campanya en relativitza la fiabilitat. Una enquesta que no ha monopolitzat la jornada, perquè els partits han continuat plantejant les seves ofertes electorals.

Mas vol sumar més que el tripartit

El candidat de CiU, Artur Mas, ha refusat fer-ne comentaris perquè, segons ha dit, "ni els valoro ni me'n refio". Això sí, Mas creu que "mentre el tripartit continuï sumant, la feina no està feta per la nostra part". També ha ironitzat amb l'intervenció de Zapatero en la campanya catalana dient que actuaria amb "lleialtat" amb el pròxim govern català. El candidat de CiU s'ha preguntat si Zapatero coneixia ja l'enquesta "quan va dir això". En un acte a Sabadell Mas ha posat en dubte que el seu rival, José Montilla, pugui ser el president de "tots els catalans". El candidat de CiU ha assegurat que PSC i ERC que "s'avergonyeixen" del tripartit.

Montilla diu que guanyarà "la cursa"

El presidenciable del PSC, José Montilla, ha tret importància a les enquestes i ha comparat la cursa per la presidència amb una prova d'atletisme, i ha avisat que "en els últims metres pot haver-hi un atleta que per l'esquerra" superi Mas i "arribi primer". Montilla ha assegurat que confia que el seu "esforç, disciplina i humilitat" tindran recompensa el dia 1. El candidat socialista ha fet aquestes declaracions en un acte a l'Inefc per presentar el seu programa en matèria d'esport. Montilla dóna suport a les seleccions catalanes però ha recordat que l'última paraula no la té ell.

Al parer de Carod-Rovira ningú governarà en solitari

El líder d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha advertit que "alguns van sobrats per la vida, i diuen que volen governar en solitari, però aquesta possibilitat no la tindrà ningú. Això, ha afegit, "ens obligarà a posar-nos d'acord en les qüestions essencials" perquè "la gent percebi que és un govern útil". En una entrevista a TV3 i en un acte a Vilanova i la Geltrú el presidenciable d'ERC ha posat com a condició per a un pacte acceptar que Catalunya recapti tots els impostos i pugui convocar referèndums.

Piqué culpa els polítics catalans de l'abstencionisme

El candidat del PPC, Josep Piqué, ha afirmat que "sembla que Catalunya continuarà tenint un trist rècord" perquè "és la comunitat autònoma més abstencionista d'Espanya". Piqué en veu la causa en el discurs dels polítics, "que no interessa". Josep Piqué ha alertat en un acte a Girona que "estem en risc" que la immigració "se'ns desbordi de seguida", encara que ha admès que en alguns sectors productius de l'economia catalana cal més mà d'obra.

Saura veu matemàticament possible el tripartit

El candidat d'ICV-EUiA a la Generalitat, Joan Saura, ha qualificat de "positiu" el sondeig publicat pel CIS perquè confirma la "tendència de creixement" de la seva coalició. Saura ha destacat que aquests resultats "matemàticament fan possible de manera àmplia el tripartit". En un acte a Tortosa Saura ha demanat el vot per a ICV-EUiA de tots aquells que vulguin un govern d'esquerres i ha aprofitat per recordar que el transvasament de l'Ebre és un exemple de les polítiques de passat que s'han d'evitar l'1-N.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut