Madrid

L'encarregat de la botiga de mòbils diu que l'home que els va comprar tenia aspecte de búlgar i pocs cabells

Nova sessió del judici de l'11-M amb declaracions sobre les targetes telefòniques i els telèfons mòbils que es van fer servir en els atemptats. L'home que regentava el comerç on s'haurien comprat els mòbils emprats pels terroristes no ha reconegut cap dels acusats com la persona que li va comprar els mòbils, i ha dit que tenia aspecte de búlgar, pocs cabells i les dents separades. Un altre dels testimonis que havia de declarar, l'home que va participar en les obres de la finca de Morata de Tajuña on suposadament es van preparar els explosius, no s'ha presentat al judici i està en parador desconegut.

Actualitzat

El tribunal que jutja els acusats dels atemptats de l'11-M ha dictat una diligència perquè s'investigui el parador d'un dels testimonis que havia de declarar avui. Es tracta de Mustafa al-Haddar, que va participar en les obres que es van fer a la finca de Morata de Tajuña, on es van emmagatzemar i preparar els explosius utilitzats en la massacre.

Tot i aquesta absència, el judici ha continuat avui amb la declaració de Rakesh Kumar, un dels encarregats de l'empresa que distribuïa les targetes que suposadament va comprar l'imputat Jamal Zougam. En la seva declaració, Kumar ha dit que no va reconèixer cap dels acusats en el procés i ha explicat que la persona amb qui va tractar els dies 3 i 4 de març del 2004 tenia "aspecte de búlgar", "pocs cabells" i les "dents lleugerament separades". El testimoni ha explicat que la persona descrita es va presentar a la botiga acompanyat per un altre home. Van adquirir deu mòbils Trium 110 assegurant que els necessitaven per "repartir-los en una empresa de construcció" i van dir que no necessitaven factures. El germà de Rakesh Kumar, Suresh Kumar, ha corroborat aquest testimoni i ha afegit que els models de telèfons que es van endur eren els més barats que tenien. Suresh Kumar ha precisat que el primer dia l'acusat va adquirir tres unitats del model, i que va tornar l'endemà i se'n va endur sis més. Un tercer dia va comprar un rellotge, cintes per a càmeres digitals i un altre terminal.

Tots dos testimonis van ser imputats en un principi en la causa, tot i que finalment no van ser processats. Durant la seva compareixença s'ha analitzat el llibre d'anotacions on Rakesh registrava els codis dels telèfons que venia, on estaven anotats els telèfons en qüestió, però no la data en què es van adquirir. Precisament això va fer sospitar sobre la seva implicació en els atemptats i avui ha suscitat interrogants en les defenses particulars.

També formava part del negoci familiar dels germans Kumar el seu cunyat, Vinay Kholi, que s'encarregava de buscar una persona que alliberés els telèfons mòbils. En un principi també figurava entre els sospitosos de col·laborar amb els terroristes, però avui ha declarat en qualitat de testimoni.

El quart a declarar en la sessió d'avui ha estat Ayman Maussili Kalaji, expolicia nacional pertanyent a la Unitat Central d'Informació Exterior (UCIE) i propietari d'una empresa dedicada a la reparació i alliberament de mòbils. Maussili va anar a declarar a la comissaria el 17 de març, dos dies després de la detenció dels tres testimonis anteriors, identificant-se com a policia i portant la pistola a sobre. Els mòbils que es van fer servir en els atemptats es van alliberar a la seva botiga. En la seva declaració ha explicat que actualment està retirat, que va participar en l'operació Dàtil contra el terrorisme islàmic i que va treballar per a la UCIE fins al 1992, però que al cap d'un any van tornar a requerir els seus serveis durant sis mesos per a una investigació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut