L'empresa Tornafruit de Tornabous obté el 1r Premi Internacional a la Millor Poma Golden, organitzat per JARC-COAG

L'empresa Tornafruit de Tornabous obté el 1r Premi Internacional a la Millor Poma Golden, organitzat per JARC-COAG

L'empresa Tornafruit de Tornabous obté el 1r Premi Internacional a la Millor Poma Golden, organitzat per JARC-COAG

ACN Lleida.-L'empresa Tornafruit de Tornabous (Urgell) ha estat distingida amb el Primer Premi Internacional a la Millor Poma Golden, convocat JARC-COAG amb l'aval de l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb la voluntat que el consumidor, més enllà d'altres aspectes, també valori el sabor i el gust de la fruita a l'hora de comprar-la. Un total de 14 pomes es van presentar en aquesta primera edició del certamen, 12 procedents de Catalunya i dues d'altres zones de l'Estat, i un panell d'experts de l'IRTA va seleccionar les cinc finalistes. Aquest dijous a la Diputació de Lleida s'ha donat a conèixer la poma Golden guanyadora, la més dolça de les que optaven al premi però que també destaca "pel seu elevat sabor i per una textura equilibrada, sucosa i crocant". D'altra banda, la firma l'Horta de Barbens d'aquesta localitat del Pla d'Urgell ha rebut una placa de reconeixement després que la seva poma Golden fos escollida la guanyadora del tast popular que es va dur a terme el 24 de març a Lleida.

JARC-COAG ha donat a conèixer aquest dijous a la Diputació de Lleida el guanyador de la primera edició del Premi Internacional a la Millor Poma Golden, un certamen avalat per l'IRTA que va néixer amb l'objectiu de potenciar a l'hora de comprar la fruita el consumidor també tingui en compte el gust i el sabor, al marge paràmetres. El reconeixement, consistent en un trofeu distintiu, a més de la repercussió que suposa l'obtenció del premi, ha anat a parar a l'empresa Tornafruit de Tornabous.D'entre les 14 pomes Golden presentades al concurs, un panell d'experts va escollir les cinc finalistes, de la mateixa manera que la poma guanyadora, tot i que fins aquest dijous no s'ha donat a conèixer. La investigadora del subprograma de postcollita de fruites i hortalisses de l'IRTA, Gemma Echeverria, ha destacat que la poma de l'empresa Tornafruit ha resultat "la més dolça d'entre totes les presentades" i també ha posat de relleu "el seu elevat sabor i una textura equilibrada, sucosa i crocant a la vegada". Després de recollir el premi, el president de Tornafruit, Jose Maria Solà, ha agraït el guardó i més tenint en compte que l'empresa està a prop de complir el mig segle de vida. Solà ha destacat que Tornabous i la zona de l'Urgell està especialitzada en la producció de la poma , i sobretot de Golden, i, entre els factors que possibiliten obtenir un excel·lent producte, ha situat "el clima, la temperatura i la marinada, a més d'una terra calcària que permet que l'aigua es coli". "És un reconeixement de bandera i així ho podrem explicar als nostres nets", ha afirmat. D'altra banda, l'empresa l'Horta de Barbens ha obtingut una placa distintiva com a guanyadora del tast popular que es va efectuar el 24 de març passat a Lleida, amb la participació de representants del sector els quals van haver de valorar el gust i sabor de les cinc pomes finalistes seleccionades prèviament pel panell d'experts. En aquest cas, l'IRTA n'ha destacat "un excel·lent sabor i dolçor, a més ser la poma més crocant de les finalistes". El responsable de l'empresa del Pla d'Urgell, Josep Maria Lahuerta, ha aprofitat la distinció per fer una crida als consumidors perquè tinguin present que "la poma de Lleida té un molt bon sabor i textura i és d'una excel·lent qualitat". Cal remarcar que en el tast popular la poma presentada per Tornafruit va quedar entre les tres primeres. El president de JARC-COAG a Lleida, Joan Carles Massot, ha explicat que el certamen va sorgir arran de la situació de baixos preus que viu el sector fructícola en general i de la poma en particular per tal de potenciar que el consumidor pugui ser sabedor que els productors "estan fent les coses bé". Per la seva banda, Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida, institució que també col·labora amb el premi, ha remarcat la importància del sector de la fruita i de la poma en l'economia lleidatana, així com el fet que especialistes i la ciutadania en puguin avaluar el gust ja que "el consumidor cada vegada està més a damunt dels aspectes visuals però també cal que ho estigui del gustatiu". Després de la bona acollida, JARC-COAG ja pensa en la següent edició del premi, i no descarta poder-lo ampliar en un futur a altres varietats de fruita dolça, segons ha afirmat David Borda, responsable del sector de la fruita dolça de l'organització agrària.