Flix

L'empresa pública estatal que havia de netejar Flix no va acabar la feina

Segons ha pogut saber TV3, queden 150.000 tones de fang contaminat que no es podran retirar immediatament perquè l'empresa ja havia començat a desmantellar l'operatiu

RedaccióActualitzat

L'empresa pública estatal encarregada de descontaminar el pantà de Flix reconeix, un any després de donar per acabada la neteja, que no va fer tota la feina.

Segons ha pogut saber TV3, almenys queden 150.000 tones de fang contaminat. L'empresa, ara investigada per corrupció, va deixar de recollir el 15% del total del llot que havia de recollir.

Un any després que anunciés que havia acabat els treballs, els nous responsables de l'empresa, que depèn del Ministeri d'Agricultura, admeten ara que no van acabar la feina malgrat que ja havien començat a desmantellar l'operatiu. I des del ministeri de Foment asseguren que Acuamed mai no ha donat les obres per acabades i que encara no es pot determinar la quantitat de residus per extreure.

El territori sospitava de l'existència d'irregularitats durant les feines, que teòricament van acabar al desembre del 2015, i va denunciar el cas. Ara, la comissió de seguiment de la descontaminació ho ha verificat. El Conseller de Territori, Josep Rull, ha trucat a la ministra d'Agricultura i Medi Ambient, Isabel Garcia Tejerina, i li ha demanat una reunió urgent.

 

Per poder retirar el material contaminat que falta per treure, s'haurà de tornar a muntar la planta de tractament.

Al pantà de Flix hi havia més d'un milió de tones de fang contaminant de l'empresa química Ercros. Durant prop de tres anys es van estar retirant. Les tasques de descontaminació havien començat al març del 2013 i teòricament havien acabat fa un any.

 

A l'estiu ja es van aixecar sospites sobre la feina d'Acuamed. Després de les filtracions de la investigació judicial que destapava presumptes irregularitats d'aquesta empresa pública, es va decidir fer un nou sondeig per comprovar l'estat del fons del pantà.

El Departament de Territori i Sostenibilitat assegura que la contaminació es manté a dins del tancat que es va aixecar per poder fer els treballs. El fang, doncs, no afecta el fiu i, per tant, no hi ha perill mediambiental.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut