Barcelona

L'empresa del Castor diu que ha perdut entre 90 i 100 milions amb el tancament del magatzem

Ho ha explicat el president d'Escal USG, Recaredo del Potro, al "30 minuts"

RedaccióActualitzat

Primeres paraules en un mitjà de comunicació del president d'Escal USG, l'empresa impulsora del projecte Castor, després d'haver-hi renunciat. Recaredo del Potro les ha fet al programa "30 Minuts" de TV3, que s'ha emès aquest diumenge a la nit.

El programa ha repassat la història d'aquest magatzem. Quan s'hi va començar a injectar gas, el setembre del 2013, hi va haver terratrèmols. El ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va ordenar que es paralitzés el projecte el 26 de setembre, 21 dies després del primer terratrèmol.

Aleshores Escal va decidir renunciar al projecte perquè si la planta no estava operativa abans del 30 de novembre del 2014 havia de tornar els 1.400 milions d'euros dels bons aprovats pel Banc Europeu d'Inversions, el BEI.

El mes d'octubre, el govern espanyol va decidir tornar la inversió a Escal per un reial decret llei. En qüestió d'un mes, l'empresa, que és propietat del Grup ACS, de Florentino Pérez, va cobrar 1.350 milions d'euros i va pagar el deute amb el BEI.

Aquestes són les explicacions de Recaredo del Potro al programa "30 minuts":

Recaredo del Potro: "Amb aquests diners no n'hi havia prou per pagar els 1.400 milions als bonistes, perquè ens en van donar 1.350-1.340, i aleshores l'accionista hi ha hagut de posar 60 o 70 milions més per pagar els bonistes. Però això és el pagament actual. Als comptes d'Escal, les pèrdues en el projecte Castor, encara sense tancar del tot, estan entre els 90 i els 100 milions d'euros."

Periodista: "I amb l'obra? Amb l'obra no s'han perdut diners. L'obra està pagada".

Recaredo del Potro: "Escal era el client, va pagar l'obra. Efectivament".

Periodista: "ACS sí que ha cobrat".

Recaredo del Potro: "Sí, sí. Bé, probablement tot no, però estem en el procés, efectivament".

El periodista Jordi Marsal, autor del llibre, "Castor, la bombolla sísmica", en què investiga tot l'entramat polític i econòmic al voltant del projecte Castor, conclou: "Aleshores arribarem a la conclusió, probablement, que el gran negoci darrere del Castor era precisament la seva construcció. I el fet que es posés o no es posés en marxa podríem pensar que era secundari".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut