Placa commemorativa descoberta a Portbou en agraïment als veïns que van ajudar a l'incendi del 2012. (Foto: ACN)
Placa commemorativa descoberta a Portbou en agraïment als veïns que van ajudar a l'incendi del 2012. (Foto: ACN)
Girona

L'Empordà recorda el gran incendi de l'any passat

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha celebrat aquest dilluns un acte commemoratiu per recordar l'incendi de 2012. A Portbou s'ha descobert una placa commemorativa en agraïment a la solidaritat dels veïns i des d'aquest diumenge es pot visitar l'exposició sobre l'incendi "Un any després", a Darnius.

RedaccióActualitzat
El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha cel·lebrat aquest dilluns un acte commemoratiu institucional amb motiu del primer aniversari de l'incendi que l'any passat va cremar prop de 14.000 hectàrees, va afectar 18 municipis i va acabar amb la vida de quatre persones. La majoria dels alcaldes de la comarca s'han reunit al centre cívic de Terrades per recordar aquest incendi.

El president del consell, Xavier Sanllehí, ha fet un discurs on ha reconegut que un dels efectes de l'incendi va ser la resposta social de tots els veïns de l'Empordà i d'altres catalans que es van implicar amb donacions econòmiques i ajudes en les iniciatives de la zona.

A l'acte, s'ha recordat les 4 víctimes mortals a les diferents zones de l'incendi (dos a Portbou, una a Llers i una a Agullana) amb un minut de silenci i s'ha reconegut el treball de tots els equips d'emergència que van participar: Bombers, Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, Agrupacions de Defensa Forestal, policies locals, Creu Roja, o els serveis sanitaris i assistencials.

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà i el Consorci Saline Bassegoda van valorar les pèrdues en 613.835 euros, però no han rebut ni el 40% d'aquestes estimacions i queden partides pendents de cobrar. Diferents alcaldes s'han queixat de la poca ajuda que han rebut. L'alcalde de Biure, Albert Camps, ha criticat la poca ajuda rebuda per les administracions, ja que un 40% és molt poc per recuperar un municipi que es va cremar en un 95%. L'alcaldessa de Vilanant, Anna Palet, ha dit que tot i rebre un 40% de les ajudes, han hagut de fer molta neteja amb l'ajuda de només un tècnic forestal del Consell Comarcal. A més, el president Sanllehí ha dit que les ajudes als municipis afectats estan arribat "molt a poc a poc" i això pot generar desajustos als pressuposts dels consistoris.

També han volgut insistir en la importància de la prevenció per evitar que, en un futur, un incendi pugui tenir les mateixes conseqüències que el del juliol de l'any 2012.

Placa commemorativa a Portbou
Portbou ha fet un homenatge a les dues persones, un pare i la seva filla de nacionalitat francesa, que el 22 de juliol de 2012 van perdre la vida al municipi fugint de les flames. A l'acte, hi ha acudit una àmplia representació institucional i de cossos de seguretat i emergència, entre ells la cònsol francesa a Girona, Elizabeth Serra, i el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Ramon Parés.

L'alcalde del municipi, Josep Lluís Salas, ha descobert una placa commemorativa en agraïment a la solidaritat de tots els veïns que van ajudar a les persones que es van veure atrapades pel foc a la carretera. L'objectiu de l'acte ha estat homenatjar les víctimes, però sobretot, reconèixer als habitants "l'alt grau de solidaritat" que van demostrar. L'alcalde ha lamentat que després d'un any la carretera segueixi igual, sense millores: "el problema que tenim és que tot està igual, tot i que potser ara s'ho pensaran dues vegades abans de desviar el trànsit cap a aquí".

Exposició i "rutes del foc"
Aquest diumenge es va inaugurar a la localitat de Darnius l'exposició "Un any després", 500 imatges dels 18 municipis afectats que mostren com va ser l'incendi de l'any passat. L'exposició es troba a la Sala-Museu Municipal de Darnius i es podrà visitar fins l'1 de setembre. També s'han creat tres "rutes del foc", tres itineraris per visitar les zones cremades per les flames. A més, diferents restaurants de la zona oferiran el "menú del foc" fins al setembre i dimarts es farà una taula rodona a Figueres en memòria d'una de les víctimes, Arturo Oliveras, que va morir d'un atac de cor quan les flames amenaçaven la seva casa a Llers.
Anar al contingut