Barcelona

L'economista Jeremy Rifkin defensa que Catalunya i Espanya són en el lloc ideal per liderar l'energia verda

L'economia Jeremy Rifkin fa una mirada diferent sobre la crisi en una entrevista a TV3. Assegura que Catalunya i Espanya estan en el moment ideal per apostar per les energies verdes i fer el salt a la tercera revolució industrial.

TV3 / RedaccióActualitzat
La crisi no és excusa, des del punt de vista de l'economista i sociòleg nord-americà Jeremy Rifkin, perquè economies com la catalana no avancin en les energies renovables. Al contrari, Rifkin assegura en una entrevista a TV3 que les condicions que a primer cop d'ull poden semblar un problema, com l'atur, són en realitat una oportunitat per fer la tercera revolució industrial.

Rifkin assegura que hi ha diners europeus destinats a les renovables que no s'han gastat i que hi ha tot el talent jove que busca feina i un futur. L'economista ho resumeix amb la frase: "Sou en el lloc ideal per apropiar-vos del nou paradigma".

Jeremy Rifkin destaca que "Espanya té milions de joves sense feina, milers de petites i mitjanes empreses per poder produir". Assegura que tota aquesta força s'ha d'encaminar a les energies renovables. L'economista fa anys que parla d'un futur sense petroli, però creu que ara és el moment de fer el salt, sobretot a països com Espanya. Creu que aquí s'havia començat a fer aquesta transformació en els últims anys de bonança, però que la crisi ho ha parat.

Rifkin afirma: "No vull sentir cap regió dient-me: 'No ho puc fer, ara'". Assegura que "aquest és exactament el moment en què ho poden fer" i defensa que es poden "crear llocs de treball en negocis aprofitant fons estructurals i altres fons privats que donin liquiditat". Reclama, però, "la mentalitat per posar en marxa plans".

Fons estructurals sense gastar

Rifkin diu que l'excusa de la crisi i que no hi ha diners no serveix. Argumenta que "hi ha 80.000 milions d'euros en fons estructurals de la Unió Europea que no s'han gastat en els últims set anys". I adverteix que "si no es gasten abans de finals de l'any que ve, tornaran a la Unió Europea". Segons l'economista, bona part d'aquests diners són a Espanya, Grècia i Itàlia. Anima aquests estats a fer plans "per desenvolupar la transició cap a la tercera revolució industrial". Segons els seus càlculs, a Espanya hi ha "deu o onze mil milions d'euros, a les regions, que no s'estan fent servir".

Ciutadans productors d'energia

Rifkin defensa una nova economia. Aposta per una tercera revolució industrial i assegura que ja estem en aquest procés. En l'entrevista explica que "hem introduït la primera part d'aquesta revolució, internet, en vint anys. Des de Steve Jobs fins ara". El següent pas és "agafar les tecnologies d'internet i lligar-es a les energies. Així que cada persona a Catalunya i a Espanya creï la seva pròpia energia neta, com ja creen la seva pròpia informació".

Rifkin diu que els edificis es poden convertir en petites centrals productores d'energia, gràcies a plaques solars, per exemple. De fet, a Alemanya un milió d'edificis ja han fet aquesta transformació. Però després caldrà aprofitar les xarxes per on circula ara la informació, és a dir, internet, per distribuir l'energia.

Rifkin és clar i diu que, si volem sobreviure, no hi ha alternativa. Ell és optimista perquè "la raça humana ha demostrat altres vegades que és capaç de fer aquesta mena de transicions". Però avisa: "Si no ho fem, la nostra espècie està clarament amenaçada pel canvi climàtic. I això podria ser catastròfic per al nostre futur."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut