Pequín

L'economia xinesa creix el 2007 un 11,4%, el creixement més alt dels últims 14 anys

Espectacular creixement de l'economia a la Xina, i és que el 2007 ha crescut un 11,4%. Es tracta de l'augment més alt dels últims 14 anys, i podria ser indicatiu d'un reescalfament del gegant vermell, segons les autoritats xineses. Aquest creixement podria portar la Xina a convertir-se en la tercera economia mundial, per darrere només dels Estats Units i el Japó. De moment, però, es manté en la quarta posició, per darrere d'Alemanya. Amb tot, la forta pujada ha estat idèntica a la taxa d'inflació, i reduir-la s'ha convertit en l'objectiu principal del govern xinès per l'any vinent.

Actualitzat

L'economia xinesa va créixer un 11,4% l'any passat, tres dècimes més que el 2006 i per sobre del 10% per cinquè any consecutiu. Segons les xifres publicades per l'Institut Nacional d'Estadística del país, el PIB xinès ha continuat pujant a un ritme imparable i ha augmentat fins als 24,66 bilions de iuans (2,33 bilions d'euros o 3,41 bilions de dòlars).

El creixement de l'economia xinesa el 2007 és el més alt dels últims 14 anys; el 1994 el PIB va augmentar un 13,1%. La Xina, doncs, continua per darrere dels Estats Units i el Japó i està atrapant Alemanya, que, a l'espera de donar a conèixer les seves estadístiques oficials, es calcula que va acumular un PIB d'uns 2,38 bilions d'euros (uns 3,47 bilions de dòlars).

Tot i que el creixement interanual de la Xina continua la seva tendència alcista, la xifra del 2007 va ser lleugerament inferior a la que es va registrar els nou primers mesos de l'any respecte a la del 2006, la qual cosa podria suposar una certa desacceleració en l'últim trimestre. Això es podria confirmar si es compleixen les xifres de creixement que els economistes xinesos preveuen pel 2008, quan, segons el Centre d'Informació Estatal xinès, el PIB podria augmentar només un 10,8%.

Les dades també revelen un augment de les exportacions de més del 23% i un superàvit comercial del 47%. Aquest creixement, però, va acompanyat d'indicadors que no són tan favorables, com ara la inflació, que va pujar per sobre de les previsions del govern xinès i es va enfilar fins al 4,8%. El 2006 l'IPC només va créixer un 1,5%.

Anar al contingut