Madrid

L'economia submergida espanyola representa el 20% del PIB

El 2009 els pagaments i les transaccions sense declarar van sumar més de 200.000 milions d'euros. Això vol dir que l'economia submergida espanyola representa el 20% del PIB. Espanya és el tercer país de l'Europea occidental amb un percentatge més alt. Els sectors que fan més transaccions no declarades o en negre són la construcció, els autònoms, el comerç i l'immobiliari, per aquest ordre.

Actualitzat
Un estudi, elaborat per Visa i la consultora Ei Ti Kirny, assegura que durant l'any 2009 els pagaments i les transaccions sense declarar van sumar més de 200.000 milions d'euros. Això vol dir que l'economia submergida espanyola representa el 20% del PIB.

Segurament la pregunta és si això és molt o poc. Doncs comparat amb la resta de països de l'Europa occidental diríem que és molt. De fet, és el tercer país de la zona amb un percentatge més alt, una posició compartida amb Portugal. És a dir que, proporcionalment, Espanya és el tercer país de l'Europa occidental amb més economia submergida.

I pel que fa al volum total, aquests 200.000 milions d'euros situen Espanya en quarta posició, només la superen Alemanya, Itàlia i França, que són països amb més habitants. L'estudi també assenyala quins són els terrenys adobats per fer transaccions no declarades o en negre. La construcció i el mercat immobiliari representen prop d'una tercera part d'aquests 200.000 milions d'euros.

I encara més, segons diuen, és simptomàtic que durant l'època del "boom" immobiliari, entre el 2002 i el 2007, el nombre de bitllets de 500 euros que circulaven per l'estat espanyol es multipliqués per deu. És a dir, que la tendència al frau d'un país es pot mesurar per la quantitat de bitllets liles que té.

Anar al contingut