Imatge d'arxiu del president francès, Nicolas Sarkozy
Imatge d'arxiu del president francès, Nicolas Sarkozy
París

L'economia francesa s'estanca enmig dels dubtes dels mercats

L'economia de França va registrar un creixement del 0,0% entre l'abril i el juny, un estancament que pot augmentar les especulacions dels mercats sobre les finances franceses. Això obligarà el govern de Nicolas Sarkozy a reduir el deute públic per mantenir la confiança dels mercats. Els últims dies París ha estat al punt de mira pels dubtes sobre les finances públiques i els rumors que les agències de qualificació degradaran la nota del deute sobirà francès, tal com ha passat amb els Estats Units. Sarkozy estudia com retallar la despesa i té prevista una reunió econòmica dimarts que ve amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Actualitzat
Després de créixer un 0,9% en el primer trimestre de l'any, l'economia francesa s'ha aturat en el segon. El creixement nul, del 0,0%, ha estat "una mica decebedor", segons ha admès el ministre d'Economia, François Baroin, que l'ha atribuït a una "frenada conjuntural" fruit de la baixada del consum, especialment per la desaparició de les ajudes per la compra de vehicles.

Baroin ha destacat que, malgrat aquestes xifres, no s'apujaran els impostos perquè la despesa pública francesa és la més alta d'Europa i, per tant, hi ha "marge de maniobra". Les retallades s'aprovaran en una reunió ministerial el 24 d'agost, després que el president, Nicolas Sarkozy, ja s'hagi reunit amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, dimarts que ve.

França, que és la segona economia d'Europa, ha vist com els mercats posaven en dubte la seva capacitat de pagar el deute i creixien els rumors que perdria la triple A, la màxima nota de les agències de qualificació, que avaluen la capacitat d'un país de pagar el que deu. Aquestes especulacions s'han traduït en oscil·lacions a les borses.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut