Marine Le Pen empata amb Macron al capdavant dels sondejos (Reuters)
Marine Le Pen empata amb Macron al capdavant dels sondejos (Reuters)
París

Le Pen encén la campanya electoral negant la implicació de França en l'Holocaust

Tots els candidats carreguen contra la candidata ultradretana, Marine Le Pen, després d'haver afirmat que França no va ser responsable de la deportació de jueus francesos durant el règim de Vichy

RedaccióActualitzat

A França, la campanya per a les eleccions presidencials del 23 d'abril ha començat marcada per les declaracions polèmiques de l'ultra Marine Le Pen. Es tracta d'una qüestió que encara és molt sensible a França, el trauma de la col·laboració del règim de Vichy amb l'Holocaust, amb responsabilitats que van reconèixer explícitament els presidents Chirac i Hollande. La candidata del Front Nacional (FN) ha destapat tots els fantasmes del seu partit després de referir-se a la implicació de França en la detenció i deportació de 13.000 jueus parisencs el 1942.

"Crec que, en general, si hi ha responsables són els que estaven en el poder en aquella època. No és pas França."

Tot i la rectificació posterior de Le Pen, que ha assegurat que condemna sense pal·liatius el règim col·laboracionista, les crítiques li han caigut des de tots els costats, especialment per part de qui, com el liberal Emmanuel Macron, té l'ocasió de treure'n un rèdit electoral.

"És la filla de Jean-Marie Le Pen, si algú en tenia cap dubte. És l'autèntic rostre de l'extrema dreta francesa el que jo combato."

 

 

Macron i Le Pen lideren empatats els sondejos de les presidencials. Tots dos, amb un 24% d'intenció de vot, són els candidats amb més possibilitats d'enfrontar-se en una segona volta. El marcatge mutu és aferrissat, però cada cop tenen més en compte un tercer en discòrdia, el candidat de l'esquerra, Jean-Luc Mélenchon, que va guanyant suports i que ja supera François Fillon a les enquestes per un punt.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut