Pròxim Orient

L'aviació israeliana bombardeja una població libanesa del sud i causa la mort de 57 civils, la meitat nens

El dinovè dia de combats entre Israel i Hezbollah ha començat amb l'atac més mortífer des de l'inici de la guerra no declarada. Un bombardeig aeri israelià ha matat 57 libanesos, més de la meitat nens, a la ciutat de Qana, al sud. L'explosió ha ensorrat un edifici de tres plantes. Israel ha culpat Hezbollah i el govern de Beirut de les morts; segons l'exèrcit, la milícia fa servir els civils d'escut. El primer ministre libanès ha suspès totes les negociacions i exigeix un alto el foc sense condicions. Tant Hamas com Hezbollah han promès venjança, i milers de persones han assaltat la seu de l'ONU a Beirut.

Actualitzat

El nou atac israelià passa enmig de la segona visita que la secretària d'Estat dels Estats Units, Condoleezza Rice, ha fet a la zona en una setmana. El bombardeig aeri ha matat 57 persones, 37 de les quals són nens, segons alguns testimonis. El bombardeig ha ensorrat un edifici de tres plantes i els equips de rescat han treballat tot el dia entre les runes per descartar que hi hagués més cadàvers, i és que al bloc hi vivien com a mínim un centenar de persones.

L'exèrcit justifica el nou atac pel fet que Qana és una base de Hezbollah des d'on les milícies libaneses ataquen Israel. Un portaveu de l'exèrcit ha afegit que la milícia "utilitza els civils d'escut de defensa" i que, en el cas de Qana, havien avisat diverses vegades la població, però Hezbollah els ha prohibit sortir-ne. Tot i això, un oficial superior hebreu, que ha demanat l'anonimat, ha relatat a una ràdio que l'atac a Qana s'hauria evitat si s'hagués sabut que hi havia civils.

L'atac ha desfermat una allau de condemnes de governs estrangers, com les de l'executiu espanyol i comunitari. També el Papa ha demanat la fi de l'espiral de violència. A Beirut, milers de persones han protestat assaltant la seu de l'ONU, que també ha condemnat l'atac. Tant Hezbollah com Hamas han promès venjança. El partit que governa l'Autoritat Nacional Palestina ha dit que hi podria respondre amb atacs suïcides.

Trencament de negociacions

L'episodi de Qana, on el 1996 ja van morir 110 persones per un bombardeig israelià, sembla que ha estat el desencadenant del trencament de negociacions entre el Líban i Israel per arribar a un alto el foc. Després de dinou dies de conflicte, han mort 750 libanesos, la majoria civils, i 33 soldats hebreus i 19 civils israelians a causa dels coets Katiuixa.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut