Madrid

L'aval del Suprem al diàleg amb Batasuna divideix encara més les posicions sobre el procés de pau

Disparitat de valoracions entre el govern espanyol i l'associació Manos Limpias per la decisió del Tribunal Suprem d'arxivar la querella presentada contra els socialistes per haver-se reunit amb Batasuna. L'executiu de Zapatero considera que la resolució de l'alt tribunal crea precedent i obre la porta per legitimar futurs contactes amb l'esquerra abertzale. Una interpretació que comparteix el govern basc. L'executiu d'Ibarretxe creu que això demostra que no hi ha base legal per seguir perseguint el lehendakari per la seva reunió amb Otegi. En canvi, Manos Limpias assegura que la decisió ha estat moguda per raons polítiques i no judicials.

Actualitzat
Ángel Acebes ha estat el dirigent del PP encarregat de criticar la decisió del Suprem poc després que ho fes Rajoy. El secretari general dels populars ha recalcat que la resolució que assegura que reunir-se amb Batasuna no és delicte no diu que es pugui negociar políticament amb l'esquerra abertzale.

En aquest sentit, Acebes ha assegurat que no sap a què es referia la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, quan va dir que la resolució obria un camí. El dirigent popular afirma que no hi ha camí que valgui i reitera la postura del seu partit: no es pot negociar amb Batasuna ni pagar un preu polític per la pau.

D'altra banda, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha acusat el líder popular, Mariano Rajoy, d'haver fet un exercici inadmissible de doble moral quan va qualificar d'immoral el fet de parlar amb la il·legalitzada Batasuna. Rubalcaba ha recordat les reunions del govern del PP amb la formació abertzale durant la treva del 98. El dirigent socialista ha afegit que la decisió del tribunal Suprem de no considerar delicte les reunions amb Batasuna és important, perquè obre un camí que altres, entre ells el PP, han intentat obstaculitzar.

Finalment, al Partit Nacionalista Basc confia que la decisió del Suprem influeixi en el Tribunal Superior de Justícia del País Basc, que ha de decidir sobre la querella interposada precisament pel Fòrum d'Ermua contra el lehendakari, Ibarretxe, que també es va reunir amb Batasuna. Segons Iñigo Urkullu, portaveu del PNB, els jutges no han de caure en la temptació de protagonitzar l'actualitat política amb actituds que, segons ha assegurat, només serveixen per dificultar la solució dels problemes dels bascos.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut