Madrid

L'autoritat fiscal recomana a Hisenda que doni més marge a Catalunya amb el dèficit

L'organisme d'experts del Ministeri d'Hisenda recomana objectius diferenciats per als dos pròxims anys, perquè cinc comunitats no els podran complir

RedaccióActualitzat

El programa d'estabilitat del govern espanyol preveu un dèficit autonòmic del 0,3%  l'any 2016, del 0,1% el 2017 i l'equilibri pressupostari el 2018. A nivell individual, el Ministeri d'Hisenda no preveu diferències i aposta per una xifra homogènia per a totes les comunitats. Aquesta és la postura que Cristóbal Montoro defensarà davant els consellers del ram aquest dimecres, durant el Consell de Política Fiscal i Financera.

En aquest context, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal ha recomanat al Ministeri d'Hisenda que fixi objectius diferenciats, perquè cinc comunitats, entre les quals Catalunya, no podran complir. L'establiment d'objectius no creïbles, diu l'organisme, provoca una pèrdua de confiança i problemes en l'aplicació de la llei d'estabilitat.

En concret, l'autoritat fiscal preveu que Catalunya, Balears, Extremadura, Múrcia i el País Valencià necessitaran una via d'ajustos més suau de la prevista durant el 2016 i el 2017 per assolir l'equilibri el 2018. Aragó, Cantàbria i Castella-la Manxa, en canvi, sí que podrien complir les previsions fixades, mentre que Andalusia, Astúries, Canàries, Castella i Lleó, Galícia, Madrid, Navarra, País Basc i la Rioja podrien pitjar l'accelerador i situar-se en l'equilibri ja l'any que ve i mantenir-lo durant els dos anys següents. D'aquesta manera es compensarien els desviaments de les altres comunitats i es complirien les xifres a nivell global.

Per últim, l'autoritat fiscal recomana a Hisenda que tingui en compte la posició de les autonomies respecte a la factibilitat del compliment dels objectius i li demana que, en cas que no segueixi les seves recomanacions, expliqui les raons que l'han dut a no fer-ho.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut