Niça

L'autor de la massacre de Niça va demanar armes per SMS a un còmplice poc abans de l'atemptat

El primer ministre francès assegura que la reivindicació d'Estat Islàmic i la ràpida radicalització de Bouhlel "confirmen la naturalesa islamista de l'atac"

RedaccióActualitzat

L'anàlisi del telèfon mòbil de Mohamed Lahouaiej Bouhlel, l'autor de la massacre del 14 de juliol a Niça, ha permès saber que, minuts abans d'irrompre al passeig dels Anglesos i atropellar desenes de persones, va enviar a un còmplice un SMS on demanava que li portessin més armes. Bouhlel va enviar un missatge de text en què ordenava al seu interlocutor "porta més armes, porta'n de 5 a C", segons una informació de la cadena francesa BTM TV. No se sap la identitat del destinatari del missatge ni si es va poder fer l'entrega d'armes.

Aquest matí s'han detingut dues persones, un home i una dona, que haurien facilitat la pistola de 7,65 mil·límetres amb què va disparar Bouhlel, segons la cadena de televisió iTélé. El terrorista va disparar amb aquesta arma a la policia i la gent que hi havia al passeig mentre conduïa el tràiler de 19 tones.

Segons aquestes informacions, Bouhlel va entrar en contacte amb aquestes dues persones a través d'un mitjancer. Aquesta tercera persona seria el destinatari d'un SMS en què Bouhlel demanava l'entrega de més armes. Tots tres sospitosos estan detinguts.

El diari "Nice Matin" informa que els investigadors segueixen la pista d'un altre missatge trobat al telèfon mòbil de Bouhlel en què assegurava que ja "tenia el material".

A més d'enviar el missatge demanant que li entreguessin més armes, Mohamed Bouhlel va tenir temps de fer-se un una selfie i enviar-la als seus familiars. El seu germà ha dit que, en la fotografia, es veia Bouhlel "molt feliç".

El mòbil del terrorista es va trobar a la cabina del camió amb què va atemptar la nit del 14 de juliol al passeig marítim de Niça.

Moviments abans de l'atac

La setmana prèvia a l'atemptat, Bouhlel va vendre el cotxe i va buidar el compte bancari. Segons algunes fonts, hauria declarat la seva radicalització religiosa a les persones més properes. Un dels últims moviments bancaris és una compra per internet per import de 24 euros que apareix com a concepte "Islam", segons el diari Nice Matin.

Pare de tres fills, d'un, quatre i sis anys, Baouhlel va regularitzar l'assegurança escolar pocs dies abans d'atemptar contra els espectadors del castell de focs de la diada francesa.

Recorregut de reconeixement

Lahouaiej Bouhlel va fer un recorregut de reconeixement sobre el terreny dos dies abans de la massacre amb el mateix camió frigorífic que havia llogat dies abans per cometre l'atemptat.

Les càmeres de videovigilància instal·lades al carrer mostren Bouhlel al volant del camió que havia llogat dos dies abans. Fa el mateix recorregut que la nit de l'atemptat, quan va llançar el camió contra la multitud que seguia l'espectacle de focs artificials del 14 de juliol al passeig marítim.

L'atac va provocar la mort de 84 persones, incloent-hi 10 menors, i hi ha més de 200 ferits. Entre les persones que encara estan hospitalitzades, n'hi ha 26 en estat crític, de les quals 5 són menors. Aquest atemptat és un dels que ha provocat més víctimes menors d'edat, pel caràcter lúdic de l'acte triat per l'assassí per atemptar.

 

La ciutat de Niça és, curiosament, la que té més càmeres de vigilància instal·lades al carrer. Per això, els investigadors no han trigat a trobar quins moviments va fer l'autor abans de cometre l'atemptat.

Noves detencions

Ara, la investigació se centra a determinar el perfil psicològic de Bouhlel i la policia ha interrogat diverses persones del seu entorn. Bouhlel rebia tractament psicològic des de feia anys, segons explica la seva família.

Aquest diumenge s'han detingut tres persones més, dos homes i una dona, que estan sent interrogats. Amb aquestes dues noves detencions, ja hi ha set persones arrestades. L'exdona de Mohamed Lahouaiej Bouhlel, l'han deixat en llibertat aquest diumenge després que la policia l'ha interrogat durant dos dies.

El seu nom no apareixia en els fitxers dels serveis d'intel·ligència francesos, però, segons els investigadors, s'hauria radicalitzat de manera molt ràpida. Això explicaria per què alguns dels seus coneguts van negar que Bouhlel fos una persona religiosa i que seguís els preceptes de l'islam.

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha assegurat que la reivindicació per part d'Estat Islàmic i la ràpida radicalització de l'assassí "confirmen la naturalesa islamista de l'atac".

Una quarantena d'investigadors busquen qualsevol indici i han registrat tant el pis del presumpte terrorista com la cabina del camió amb què es va cometre la massacre.

 

"Bastille Day", retirada de la cartellera

230 cinemes francesos han retirat de la cartellera la pel·lícula "Bastille Day". El film es va estrenar el dia abans de la massacre de Niça i recrea la lluita d'un agent de la CIA enviat a París per desmantellar un atemptat el 14 de juliol, la festa nacional francesa. Massa tràgiques coincidències; per això, la cinta s'ha desprogramat "per respecte a les víctimes i les famílies".

Després dels atemptats del 13 de novembre a París, en què van morir 130 persones, també es va retirar de les cartelleres la pel·lícula "Made in France", que recreava els preparatius d'un atemptat d'un grup jihadista.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut