Barcelona

L'augment dels impostos a les rendes del capital només suposarà 800 milions d'euros a l'Estat

La reforma fiscal proposada pel govern espanyol en els pressupostos del 2010 se centra en tres eixos bàsics: augment de l'IVA, supressió dels 400 euros i pujada dels impostos a les rendes del capital. Aquesta últims van ser anunciats fa temps com a mostra que el govern no volia tocar l'IRPF i que, per tant, la pujada només afectaria les rendes més altes. La veritat és que dels més d'11.000 milions d'euros que l'Estat espera ingressar amb aquest retocs, 5.150 provenen de l'IVA, 5.700 dels 400 euros i només 800 milions de la modificació de les rendes del capital.

Actualitzat
La reforma de les rendes del capital apuja la tributació de tots els instruments d'estalvi. Això inclou els increments patrimonials, els dipòsits bancaris i els dividends. Fins ara tots aquests productes estaven gravats al 18%. Ara, puja fins al 19% pels que tenen uns guanys de menys de 6.000 euros. A partir d'aquesta quantitat, es tributarà al 21%.

Aquesta mesura pot obligar a la gent que obté unes rendes del capital de 100.000 euros a tributar 3.000 euros més a l'any. Tot i aquest fort increment, segons ha reconegut la Ministra d'Economia, Elena Salgado, només un 6% dels 12,5 milions de persones que tenen rendes del capital obtenen guanys per damunt dels 6.000 euros anuals. La majoria, un 94%, ho fan per sota d'aquesta quantitat i, per tant, tindran un increment de l'1%, és a dir mai més de 60 euros a l'any.

Aquells que tinguin un compte d'estalvi que generi uns guanys de 100 euros l'any, només enviaran un euro més dels 18 d'ara. Tot plegat provoca que el pes de l'augment dels impostos a les rendes del capital sigui molt baixa en el conjunt de la reforma fiscal engegada pel govern. Només 800 milions d'euros dels 11.000 milions que recaptarà el govern.
Anar al contingut