Brasil

L'auge de l'extrema dreta polaritza les eleccions al Brasil

El candidat favorit a convertir-se en president és l'ultradretà Jair Bolsonaro

Actualitzat

Els brasilers han sortit a votar aquest diumenge en la primera volta de les eleccions més decisives de la història del Brasil. El mapa polític brasiler trontolla amb el sorgiment de noves forces polítiques i el deteriorament de les tradicionals.

Segons les últimes enquestes, el preferit a guanyar la presidència del país és el candidat ultradretà del Partit Social Liberal, Jair Bolsonaro, amb un 40% dels vots, davant del progressista Fernando Haddad, que quedaria segon en la primera volta de les eleccions presidencials amb un 25% dels vots.

 

El més probable és una segona volta el 28 d'octubre perquè cap dels candidats obtindria més de la meitat dels vots. És llavors quan Bolsonaro tindria un lleuger avantatge sobre el seu rival, però el resultat estaria molt equilibrat amb Haddad.

Bolsonaro, el rostre de la ultradreta

Jair Bolsonaro té una llarga carrera política. Al llarg de 30 anys, el candidat ha canviat fins a 7 vegades de partit i és conegut per afirmacions polèmiques en què ha defensat la dictadura militar brasilera i ha fet comentaris racistes, homòfobs i masclistes. L'opinió pública l'anomena "el Trump brasiler".

La seva candidatura a les eleccions presidencials ha generat manifestacions feministes arreu del món en rebuig a la seva actitud. El polític ultradretà va ser apunyalat fa 3 setmanes durant un míting electoral i va haver de ser operat d'urgència.

Haddad, el successor de Lula

El segon candidat més ben valorat és el progressista del Partit dels Treballadors (PT), Fernando Haddad. L'expresident del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva, va designar-lo com a substitut després que el Tribunal Electoral l'inhabilités.

Lula es troba a la presó des de fa 6 mesos, condemnat a 12 anys per corrupció per haver acceptat un apartament com a suborn d'una constructora.

El "fill del Brasil" va complir aquest dissabte 73 anys i va demanar com a regal "el vot del poble brasiler en Haddad com a president, ja que Haddad és Lula".

L'expresident brasiler Fernando Henrique Cardoso va lamentar que fracassés la seva proposta d'unir els candidats de centre entorn a Geraldo Alckmin, el seu company del Partit de la Socialdemocràcia Brasilera (PSDB), que no arriba ni a un 8 % en intenció de vot.

La proposta de Cardoso va ser criticada pel laborista Ciro Gomes, tercer en les enquestes, amb un 13%, i l'ecologista Marina Silva, que no arriba ni al 3%.

ARXIVAT A:
EleccionsJair BolsonaroBrasil
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut