Madrid

L'Audiència Nacional jutja dos etarres acusats d'haver preparat i fet explotar quatre cotxes bomba el 2001

Coincidint amb el dia en què ETA ha anunciat el trencament de la treva, ha començat a Madrid el judici contra els presumptes etarres que van posar una bomba a Salou. Molt somrients, han comparegut a l'Audiència Nacional Javier Zabalo Beitia i Ainhoa Barbarín Yurrebaso, acusats d'haver preparat i fet explotar quatre cotxes bomba l'estiu i la tardor de l'any 2001. Entre els atemptats que se'ls imputen hi ha el que va passar el 18 d'agost molt a prop de l'Hotel Cala Font de Salou. L'explosió del cotxe bomba, que estava carregat amb 50 quilos d'explosius, no va causar cap víctima mortal, però sí 13 ferits lleus i molts danys materials. El ràpid desallotjament dels 800 clients de l'hotel va evitar danys més greus.

Actualitzat

La fiscal Blanca Rodríguez demana 22 anys de presó tant per a Javier Zabalo com per a Ainhoa Barbarín pels delictes de pertinença a banda armada, tinença d'armes, dipòsit d'explosius i falsificació de document oficial. En el seu escrit d'acusació, la fiscal assenyala que els acusats, que van formar part del "comando Behorhuru" a finals del 1998 , van rebre ordres dels responsables de l'aparell militar d'ETA, Juan Antonio Olarra Guridi i Ainhoa Múgica, de robar vehicles i col·locar artefactes.

En concret, els cotxes bomba que se'ls imputen són: un cotxe a l'aparcament de l'aeroport de Màlaga, que va ser desactivat abans que explotés, el 26 de juliol del 2001; l'atemptat que va tenir lloc molt a prop de l'Hotel Cala Font de Salou, el 18 d'agost del 2001; la deflagració a l'aparcament de l'aeroport de Barajas de Madrid, el 27 d'agost del 2001, i l'explosió d'un altre cotxe als voltants dels jutjats de Vitòria, l'1 d'octubre del 2001.

D'altra banda, la mateixa secció segona penal de l'Audiència Nacional que jutja els presumptes etarres, jutjarà dijous els presumptes membres dels Grapo David Fernández i María Dolores Ruiz Maldonado, per als quals el fiscal Vicente González Mota va demanar 8 anys de presó per un delicte d'integració en organització terrorista.

Anar al contingut