Madrid

L'Audiència Nacional investigarà la repressió xinesa al Tibet

L'Audiència Nacional investigarà set alts càrrecs del govern xinès per la repressió del març passat al Tibet. Associacions a favor dels drets humans al Tibet reivindiquen que l'actuació de les forces de seguretat xineses van causar més de 200 morts i 1.000 lesionats greus i 6.000 detinguts il·legals i desapareguts. Entre els investigats hi ha dos ministres xinesos: el de Defensa i de Seguretat de l'Estat. Se'ls podria atribuir delictes de lesa humanitat contra la població tibetana. Aquesta és la segona causa oberta a l'Audiència Nacional per violacions de drets humans al Tibet. L'altra es va obrir el 2006 contra l'expresident xinès Jiang Zemin per suposat genocidi.

Actualitzat
Quan només falten tres dies per l'inici dels Jocs Olímpics a Pequín, el magistrat de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha admès a tràmit una querella interposada per tres agrupacions que donen suport al poble tibetà. Hi acusen 7 polítics i militars xinesos de dirigir, el 10 de març passat, un atac generalitzat i sistemàtic contra la població del Tibet i de causar 203 morts, un miler de ferits greus i 5.972 desapareguts.

Santiago Pedraz considera que la justícia espanyola té competències per investigar uns fets en què s'imputen l'actual ministre de Defensa, el de seguretat de l'Estat i alts càrrecs del govern xinès actual. Procés que es posarà en marxa al setembre i en què, a més, se citarà a declarar com a testimonis una representació de tibetans a l'exili i el responsable d'un informe d'Amnistia Internacional sobre la repressió.

Un altre jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, té oberta des del 2006 una causa en què s'investiga el suposat genocidi perpetrat pel govern xinès al Tibet entre la dècada dels 80 i els 90.
Anar al contingut