Protesta de Greenpeace a la seu de Volkswagen a Alemanya (Reuters)
Protesta de Greenpeace a la seu de Volkswagen a Alemanya (Reuters)
Madrid

L'Audiència Nacional investiga la matriu de Volkswagen pel cas de les manipulacions dels motors dièsel

El jutge Ismael Moreno investiga la companyia per delictes contra el medi ambient, frau en les subvencions i contra una generalitat de persones

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional ha decidit investigar la matriu del grup alemany Volkswagen per l'escàndol de la manipulació dels motors dièsel.

El jutge Ismael Moreno imputa la companyia per delictes de defraudació amb perjudicis a persones, frau contra el medi ambient i en les subvencions pel cas de les emissions dels vehicles dièsel. El jutge demana a la matriu alemanya que designi un representant per fer front a un futur procés penal, que neix de les denúncies de diverses associacions i del sindicat Manos Limpias.

Moreno ja ha enviat una comissió rogatòria a Alemanya i ha emplaçat la companyia a designar un advocat i un procurador que la representi. El jutge actua a instàncies del sindicat Manos Limpias i l'Associació Internacional Antifrau per a la Defensa dels Afectats per motors Wolkswagen.
           
La investigació judicial se centra en la suposada manipulació dels motors dièsel de 4 cilindres mitjançant la instal·lació d'un programa informàtic que detecta quan un vehicle es troba en un banc de proves per fer que se'n redueixin les emissions contaminants. L'objectiu era que les emissions quedessin dins dels paràmetres exigits per la normativa mediambiental.

Segons el jutge, un cop el grup Volkswagen ha reconegut públicament la manipulació dels motors i ha adoptat mesures per solucionar el problema, cal investigar si la companyia va cometre delicte. La interlocutòria del jutge recull l'informe del fiscal, que es basa en la confessió de la mateixa companyia i la documentació aportada pel Ministeri d'Indústria.

Anar al contingut