L'Audiència Nacional anul·la els estatuts del sindicat de treballadores sexuals

La llei no permet fer un contracte de treball quan l'activitat és la prostitució i, per tant, un contracte d'aquestes característiques seria nul

Actualitzat

L'Audiència Nacional anul·la els estatuts del sindicat de treballadores sexuals denominat Organització de Treballadores Sexuals, OTRAS. A l'agost va aparèixer la seva inscripció al BOE, però ràpidament dues entitats de dones el van recórrer i el govern espanyol va dir que havia estat un error.

"Impugnació d'estatuts del sindicat. No resulta admissible que l'àmbit funcional d'actuació d'un sindicat comprengui activitats que, per la seva naturalesa, no poden ser objecte d'un contracte vàlid de treball com és la prostitució per compte aliè. La nul·litat del precepte estatutari on es determina l'àmbit d'actuació del sindicat ha d'anar de la mà dels estatuts en el seu conjunt."

La llei, diu la sentència, no permet fer un contracte de treball quan l'activitat és la prostitució i, per tant, un contracte d'aquestes característiques seria nul.

Tenint en compte que els estatuts d'OTRAS feien referència a totes les formes d'exercici de la prostitució, també el treball per compte aliè, els estatuts, diu el Tribunal, han de ser declarats nuls. I és que, segons conclou la sentència, no es pot admetre un sindicat que reculli activitats que, per la seva naturalesa, poden ser objecte d'un contracte de treball vàlid com la prostitució per compte aliè.

"Hem de concloure que no resulta possible, d'acord al nostre dret, la celebració d'un contracte de treball l'objecte del qual sigui la prostitució per compte aliè, això és un contracte en què el treballador assumeixi l'obligació de mantenir les relacions sexuals que li indiqui l'empresari, amb les persones que aquest determini a canvi d'una remuneració, i el contracte que així se celebri ha de reputar-se nul."

La sentència, que es pot recórrer, no dissol el sindicat, demanda que s'ha de tramitar per un procediment diferent.

 

Notícia relacionada: La prostitució, cal regular-la o prohibir-la?

 

La sentència es podrà recórrer ara al Tribunal Suprem.

La directora general de Treball, Concepción Pascual Lizana, va presentar la dimissió al setembre passat després d'assumir la responsabilitat d'haver firmat l'expedient del vistiplau d'OTRAS.

El 4 d'agost, el BOE va publicar la constitució del sindicat després que la Direcció General de Treball comprovés que reunia els requisits legals.

Pocs dies després, la ministra de Treball va admetre que el seu departament s'havia equivocat donant el vistiplau al sindicat i va afirmar que l'anul·larien. Magdalena Valerio va dir que no en sabia res i que demanaria explicacions a qui ho hagués autoritzat sense comunicar-l'hi. Va dir textualment que li havien "colat un gol".

Anar al contingut