L'Audiència d'Osca confirma la sentència que obliga a retornar les obres de Sixena

És la resposta als recursos de fa dos anys i mig en què confiaven les institucions catalanes per evitar el retorn de les obres. El govern d'Aragó vol fer el trasllat l'11 de desembre.

RedaccióActualitzat

L'Audiència d'Osca ha confirmat la sentència que ordena tornar els béns de Sixena que ara són al Museu de Lleida. El tribunal ha rebutjat els recursos de la Generalitat i del MNAC contra la sentència del jutjat d'Osca que havia declarat nul·la la compra de les obres en litigi i havia decretat el retorn dels béns el 2015.

Aquesta decisió de l'Audiència fa dos anys i mig que s'esperava i les institucions catalanes hi confiaven per evitar el retorn de les peces d'art a l'Aragó. Dimarts, el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, va donar ordres de procedir al retorn de les obres, en compliment d'un nou requeriment judicial.

L'Aragó vol fer el trasllat d'aquí dotze dies

La consellera de Cultura d'Aragó, Mayte Pérez, que dimarts va exigir el trasllat immediat de les obres, no ha trigat gens a mostrar-se satisfeta de la confirmació de la sentència. Segons ha assegurat, aquesta confirmació "tanca el cicle definitivament", perquè ratifica que la propietat de les peces és de l'Aragó.

L'objectiu de Pérez és que el trasllat es faci el dia 11 de desembre, i per això ha enviat tant al Ministeri de Cultura, com a responsable actual de la Generalitat en aplicació del 155, com a la Guàrdia Civil tota la informació sobre l'operatiu que considera necessari per fer-lo.

20 dies per recurs de cassació

L'advocat que representa els interessos de Vilanova de Sixena ha qualificat de "demolidora" la sentència, i també ha reclamat el lliurament immediat de les obres. Les parts implicades, però, tenen 20 dies per posar recursos de cassació i d'infracció processal a la mateixa Audiència d'Osca. El MNAC i el Consorci del Museu de Lleida ja han dit que en presentaran.

La sentència de l'Audiència considera que no ha quedat acreditada la compravenda de les obres, feta en diverses etapes entre el 1983 i el 1989. La sentència qualifica aquestes compravendes d'"il·legals" i considera que les obres ja estaven catalogades per l'estat des de l'any 1923, quan el monestir va ser declarat monument nacional.

 

51 obres ja són a Sixena

El tribunal ha desestimat l'argumentació de la part catalana, que assegurava que aquesta declaració només afectava l'edifici, però no el contingut. Són un total de 97 obres en litigi, però 51 ja les va tornar el MNAC a Sixena en compliment d'una altra sentència, i n'hi ha dues que han desaparegut.

Notícia relacionada: Arriben al monestir de Sixena les 53 peces del MNAC

De manera que ara són les 44 peces que són al Museu de Lleida les que haurien d'anar a Sixena. Un altre litigi és el que afecta les pintures murals conservades fragmentàriament al MNAC, i que Aragó també reclama. 

Notícia relacionada: Aragó reclama al MNAC les pintures murals de Sixena

Méndez de Vigo "acatarà"

El ministre de Cultura ha dit aquest mateix dijous després de conèixer-se la sentència que no farà cap valoració sobre el seu contingut, i que es limitarà a acatar-la:

"Les decisions judicials cal complir-les, no entro en el contingut d'una decisió judicial, no hi entro mai, les acato i les compleixo."

Pel que fa a les pintures murals de Sixena que són al MNAC, el ministre ha recordat que formen part d'un altre procés judicial sobre el qual l'Audiència d'Osca encara no s'ha pronunciat.

Sixena: art de frontera - reportatge del programa "30 minuts"

 

ARXIVAT A:
SixenaPatrimoniArticle 155
Anar al contingut